Sa Putinom na nedrima diplomate otišle kod Putina 1Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Dva aviona ruske vlade ukrcala su se u nedelju proteranih 70 ruskih diplomata i njihovih porodica iz Bugarske i odletela iz Sofije za Moskvu. Prema pisanju bugarske štampe, ukupan broj putnika koji su napustili zemlju je više od 180.

Posle proterivanja diplomata, ruska ambasada u Bugarskoj nije u stanju da radi, saopštio je jutros šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenosi Gazeta.ru.

Bugarska je prošlog četvrtka proglasila 70 ruskih diplomata personama non grata, što je najveće proterivanje otkako je Velika Britanija proterala 105 sovjetskih diplomata tokom hladnog hladnog rata 1971.

“Ispraćamo 70 ruskih diplomata. Svako ko radi za strane interese biće vraćen u zemlju iz koje je došao“, rekao je odlazeći premijer Kiril Petkov, koji je čestitao bugarskim tajnim službama na dobrom radu.

Navodno, nisu svih 70 proteranih osoba diplomate, neki od njih su tehničko osoblje kao što su kuvari, vozači ili baštovani.

Među proteranim ruskim diplomatama koji su otputovali u Moskvu bio je i drugi iz ruske ambasade Filip Voskresenski, koji je rekao da niko od “protivzakonito i bahato” proteranih  Rusa nije radio protiv Republike Bugarske, piše EUaktiv.

“Niko ne može da pokvari rusko-bugarske odnose, niko“, rekao je Vozkresenski, govoreći na aerodromu, a prenosi dnevnik SEGA.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Bugarska govorila “o minimumu, čak i na nuli“, o mogućnosti funkcionisanja ruske ambasade u Sofiji.

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško upozorio da Moskva mora da odluči da li će zadržati ili zatvoriti rusko diplomatsko predstavništvo u Bugarskoj.

Bivši ministar odbrane Todor Tagarev prokomentarisao je na nacionalnom radiju da je politička klasa u Bugarskoj još uvek podeljena po pitanjima poput Rusije i vojne pomoći Ukrajini.

U bugarskom parlamentu Bugarska socijalistička partija (BSP), koalicioni partner u Petkovljevom kabinetu, zagovara uravnoteženiji stav u vezi sa ratom u Ukrajini i čvrsto se protivi tome da Bugarska šalje oružje Ukrajini.

Bugarsko proterivanje  70 ruskih diplomata najveće  otkako je Velika Britanija proterala 105 sovjetskih diplomata tokom hladnog hladnog rata 1971.

U opoziciji, otvoreno proruska snaga “Vazraždane” (Preporod) osudila je spoljnopolitičke poteze Kirila Petkova prema Rusiji i Severnoj Makedoniji kao “nacionalnu izdaju”.

Ipak, Tagarev očekuje da bi proterivanje diplomata moglo da ima “lekoviti efekat“ na odnose Bugarske sa Rusijom, jer, prema njegovim rečima, Rusija nikada nije tretirala Bugarsku kao suverenu zemlju.

On je prokomentarisao i aktuelnu političku situaciju.

Petkovljeva snaga “Nastavljamo promene“ ima rok do petka da pokuša da formira novi kabinet uz podršku nezavisnih poslanika.

„Pitanje pred novom vladom treba da bude da li želite da budemo deo Evrope ili želite da idemo u Aziju? Da li želite korupciju ili dobro upravljanje?”

Tagarev je upozorio da će, ukoliko pokušaj formiranja vlade ne uspe, prelazna vlada koju je imenovao predsednik Rumen Radev blokirati slanje oružja i municije u Ukrajinu.

“Ovo bi bio težak udarac imidžu Bugarske u narednim decenijama“, rekao je Tagarev.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari