Vučić sa prvom generacijom polaznika programa Barvalipe: "Verujem u snagu srpskog društva" FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić ugostio je danas prvu generaciju polaznika programa "Barvalipe – Romi u javnoj upravi Srbije".

Srbija

Izvor: Tanjug, B92.net

Ponedeljak, 04.07.2022.

12:12

Vučić sa prvom generacijom polaznika programa Barvalipe:
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Poručio im je da veruje u njihovu snagu i snagu srpskog društva, jer smo potrebni jedni drugima, i da napredujemo u budućnosti možemo samo zajedno.

Vučić je podsetio da su reditelji Emil Lotjanu i Emir Kusturica u svojim filmovima estetski tretirali Rome kao globalnu aristokratiju, jer, kako je rekao, ista nit plemenitog držanja spaja Rome o kojima pevaju Lorka, Gorki i Puškin, piše Viktor Igo ili Servantes.

Svi smo, podseća, slušali operu "Karmen" Žorža Bizea, dok je čuveni Džimi Hendriks kroz ime svog trija dao posvetu najboljim muzičarima koje je znao, Romima, a Srbiji je, ističe, proviđenje darivalo fantastične ljude od Šabana Bajramovića, "Orfeja srpske muzičke scene", do Bajrama Baje Saitovića Lukina, evropskog prvaka u pisanju romske poezije, profesora filozofije i savetnika za romska pitanja u Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Kako kaže, posle ovakvih reči, neko bi zapitao da li to idu neki izbori, ili je nešto od Roma potrebno, ali on, ističe, govori tako zato što veruje u njihovu snagu.

"Verujem u vašu snagu, u snagu srpskog društva da razume koliko smo jedni drugima potrebni, jer da budem slobodan, danas naša budućnost dobrim delom zavisi od toga koliko ćemo zajednički uspeti da radimo", rekao je Vučić.
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs
Predsednik je ukazao da i Romi predstavljaju radnu sangu nase zemlje, pomažu da se dovedu investitori, da zemlja zabeleži rast u Evropi i da bude najbolja, te da bez njih, to ne bi moglo da se postigne.

"I ne, nemamo nikakve izbore. Naš je izbor da se vi osećate i da budete srećni u svojoj zemlji, Srbiji, koju volite jednako kao i mi, i koja ništa manje ne pripada vama, nego nama koji pripadamo nekim drugim narodima", rekao je Vučić.

Zato je, kaže, uveren da će njihova dostignuća u budućnosti značiti i da dobiju mesto u administraciji Srbije, i gradova i sredina iz kojih dolaze, dodajući da su među njiima ljudi iz čitave Srbije, a jedan od polaznika programa, je čak i iz Berlina.

"Program 'Barvalipe' mali je dokaz naše, ali više je dokaz vaše posvećenosti obrazovanju, i cele romske populacije za rad u organima uprave Srbije", dodao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija mora u potpunosti da bude inkluzivno društvo, i njihov dom u kome imaju ista prava i obaveze kao i svi njeni građani.

"I ovo što danas činimo na svečani način je još jedan doprinos boljem razumevanjmu, i tome da ne vidimo razliku između nas. Sve što možemo mi, možete i vi. Zapravo, ja se sve vreme pogrešno izražavam, jer ne postojimo mi i vi. Želim vam mnogo uspeha, da vaši roditlelji budu ponosni, da ostvarite najbolju budućnost za vašu decu, želim vam uspeh u radu i karijeri", poručio im je Vučić.

Program Barvalipe otvoren je prošle godine u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije, a namenjen je pripadnicima romske populacije sa stečenim visokim obrazovanjem, koji nisu zaposleni u javnoj upravi, sa ciljem unapredenja njihove profesionalne kompetencije za rad u organima uprave.

"Ponosni na romsko poreklo i srpsko državljanstvo"

Jedna od polaznica tog programa Tamara Vasković zahvalila je svima koji, kako je rekla, rade na poboljšanju položaja romske zajednice u Srbiji, jer bez njihovih temelja ni oni ne bi bili tu.

"Posebno hvala našim roditeljima, koji su uz veliki trud i odricanja uspeli da nas odškoluju i vaspitaju tako da budemo ponosni na naše romsko poreklo i srpsko državljanstvo, poručila je Tamara Vasković i dodala da su joj roditelji govori da je jedino što mogu da joj pruže - obrazovanje, kako bi ona sutra imala bolji život.

"To su govorili i mojim kolegama, ali u trenutku kada smo stekli zvanje akademskog građanina, nismo uspeli da se zaposlimo i nismo mogli da budemo motivacija i pozitivan primer mladim Romima koji tek treba da se školuju", rekla je Tamara Vasković, koja se u ime novozaposlenih obratila na prijemu koji im je priredio predsednik Aleksadnar Vučić.

Kada ste prvi u istoriji svoje porodice sa završenom visokom školom ili fakultetom, to je revolucija, koja ne može da bude prepoznata kao takva, ako je država ne prepozna, rekla je Vaskovićeva.

"Zato je ovo važan trenutak, veliki korak za romsku istoriju, za istoriju Srbije. Hvala predsedniku, jer na ovaj način šaljemo poruku mladim Romima i Romkinjama da je država spremna da uloži dodatne napoore kako bi se profesionalno i licno usavršavali u svoji državi i da prepoznaje potencijal romske zajednice", rekla je Vaskovićeva.

Posebnu zahvalnost je uputila Kancelariji za romske inicijative i pokretu "Opre Roma" jer je programu doprineo najvažnijim resursom - visokoobrazovanim ljudima koji su spremni da svoje karijere usmere ka razvoju države i romske zajednice, naglasila je Vaskovićeva.

"Mi ćemo se potruditi da opravdamo poverenje koje nam je ukazano kako bi buduće generacije sigurnije koračale ka postizanju cilja", poručila je.

Direktor Kancelarije Fondacije za otvoreno društvo iz Berlina Željko Jovanović rekao je da je danas istovremeno napravljen jedan mali i jedan veliki korak:

"Mali jer su problemi Roma veliki, ogromno siromašvo, velika nezaposlenost i prevelika su očekivanja šta je potrebno da se uradi. Zapošljavanje 30 ili 40 Roma u javnoj administraciji neće uraditi mnogo, ali ovo je istovremeno ogroman korak, o kome se govori 20 godina", rekao je Jovanović.

Podseća da se od usvajanja Zakona o nacionalnim manjinama, govori o tome da Romi, kao i druge nacionalne manjine, treba da budu predstavljene u javnoj administraciji i tek sada se dolazi do tog koraka.

Prema njegovim rečima, velika je hrabrost da se do ovoga dođe u trenutku kada se vode razgovori o administraciji i optimizaciji i zahvalio pokretu "Opre Roma", predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i svima koji su pomogli.

"Mi smo godinama ulagali u mlade i obrazovane ljude, zajedno sa Romskim obrazovnim fondom, koju smo osnovali sa Svetskom bankom. To je važan korak, ne samo za Rome, nego i za Srbiju. Državna administracija i uprava treba da budu slika društva, a kad Romi nisu deo uprave to pokazuje da nešto nije u redu. Ovim korakom pokazujemo da smo primer, ne samo za region, nego i za Evropsku uniju", rekao je Jovanović.

Dodao je i da ispunjavanje evropskih strandarda podrazumeva i ostvarivanje Evropske romske politike, koja je usvojena 2014. godine.

"Ovo pokazuje da smo mi ispred mnogih zemalja EU, ovo je iskorak i nastavićemo da radimo i sa predsednikom i budućom vladom da se problemi rešavaju sistemski, jer imamo još mladih i kvalitetnih ljudi", rekao je Jovanović.

Ovakvi projekti su dobar korak za Rome, ali i za Srbiju, poručio je Jovanović.

Prijemu u Predsedništvu Srbije prisustvovale su ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: