Mediji: Najmanje osam ministara "leti" iz Vlade

Najmanje osmoro sadašnjih ministara neće biti u novoj Vladi Srbije, pišu beogradski mediji.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 04.07.2022.

08:10

Mediji: Najmanje osam ministara

Kako nezvanično saznaje Blic, pozovajući se na izvor iz vrha vlasti, izvesno je da makar trećina aktuelnog sastava neće ostati u Nemanjinoj 11.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić još nije počeo razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima o mogućim koalicijama niti o kadrovskim rešenjima.

Podseća se i da je nakon polaganja zakletve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da očekuje da nova Vlada bude formirana do kraja jula. Rekao je da je formiranje nove Vlade Srbije od presudnog značaja i da očekuje da će ona biti formirana do kraja jula. Ipak, to je bilo pre nego što je Upravni sud naložio opet glasanje u Velikom Trnovcu.

To mesto postalo je glavna kočnica u procesu konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, ali i formiranja Vlade Srbije, jer se čeka završetak izbornog procesa. A kako trenutno stoje stvari, posle tri puna meseca, republički parlamentarni izbori su po svemu sudeći gotovi, pa bismo već danas ili najkasnije narednih dana mogli da dobijemo i zvanične rezultate, a samim tim i da budemo korak bliže novom sazivu Skupštine i novoj Vladi Srbije.

Od dana kada RIK bude saopštio konačne rezultate parlamentarnih izbora, počeće da teče rok od mesec dana za sazivanje Skupštine Srbije u novom sazivu, dakle to bi najkasnije moglo da bude između 5. i 10. avgusta. A kada dobijemo novu Skupštinu Srbije, onda će vladajuća većina imati rok od tri meseca da formira Vladu Srbije. Teoretski, dakle, do prve dekade novembra, mada svi najavljuju da bi to moglo da bude završeno mnogo ranije.

"Kraj jula, avgust", procena je Bojana Klačara, izvršnog direktora Cesida, o datumu kada bismo mogli da dobijemo novu Vladu Srbije.

Osim toga kada će nova Vlada Srbije biti formirana, drugo otvoreno pitanje je ko će se u njoj nalaziti. Tačnije, ko će sve uz Srpsku naprednu stranku, koja sa koalicionim partnerima ima 120 od 250 mandata, biti u vlasti. Naprednjaci bi uz glasove manjinskih stranaka mogli da oforme većinu od 133 poslanika, ali su politički analitičari skoro saglasni u stavu da će ponovo doći do saradnje SNS i SPS.

Kada je premijerska funkcija u pitanju, nema dileme da će to biti neko iz redova Srpke napredne stranke. A od ranije je poznato da postoje četiri potencijalna kandidata za ovu funkciju, svako sa nekim svojim adutima - dosadašnja premijerka Ana Brnabić, aktuelni ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Marko Đurić, koji se izvesno vraća u Srbiju sa mesta ambasadora naše zemlje u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: