BRITANSKA VOJSKA NA METI HAKERA: Kriptovalute "zauzele" JuTjub i Tviter naloge vojske, istraga u toku
Foto: printscren plymouthherald.co.uk

napad

BRITANSKA VOJSKA NA METI HAKERA: Kriptovalute "zauzele" JuTjub i Tviter naloge vojske, istraga u toku

Planeta -

Britanska vojska otvorila je istragu nakon što su im hakovaninalozi na Tviteru i Jutjubu.

Na Jutjub kanalu Vojske, pojavili su se video snimci o kriptovalutama sa slikama milijardera biznismena Ilona Maska. Tviter nalog je retvitovao nekoliko postova vezanih za NFT - vrstu elektronskog umetničkog dela za ulaganje.

Vojska je potvrdila da je došlo do "upada". Shvatamo informacionu bezbednost "ozbiljno” i radimo na rešavanju problema, naveli su iz vojske i dodali da su oba naloga su sada vraćena pod okrilje ministarstva odbrane, dok je istraga o hakerskom napadu i dalje u toku.

Nije jasno ko stoji iza hakerskih incidenata, zbog kojih su nalozi takođe preimenovani.

U jednoj fazi, ime Tviter naloga je promenjeno u Bapesclan, praćeno profilnom slikom na kojoj je prikazana crtana figura nalik majmunu sa šminkom koja liči na klovnovski.

Do nedelje uveče, nalog je vraćen u normalu.

Vojska je kasnije tvitovala: "Izvinjavamo se zbog privremenog prekida našeg fida. Sprovešćemo punu istragu i izvući pouke iz ovog incidenta. Hvala što nas pratite i normalna služba će se sada nastaviti“.

Ovo nije prvi put da je nalog visokog profila meta na Tviteru.

U julu 2020. hakeri su preuzeli glavne američke naloge u očiglednoj bitkoin prevari. Među "žrtvama" napada bili su Ilon Mask, Džef Bezos, Bil Gejts, Barak Obama, Džo Bajden i Kanje Vest.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track