Pokret građanske Subotice: Migranti unosan državni biznis za nosioce vlasti 1Migranti u Subotici, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Pokret građanske Subotice (PGS) povodom prošlonedeljnog oružanog obračuna koji se dogodio između migranata na Makovoj Sedmici, upozorava da je javnost u Subotici ogorčena zbog ovakvih dešavanja, i zbog prisustva velikog broja migranata u ovom gradu i u njegovoj okolini.

U oružanom sukobu migranata ima više teško povređenih osoba, i jedna osoba je izgubila život.

“U poslednjih par meseci migranti su bukvalno preplavili Suboticu i njena okolna naselja prema granici sa Mađarskom. I šta preduzima država? Ponekad se uz medijsku pompu u kojoj glavnu ulogu igraju nosioci visokih političkih funkcija pohapsi autobus ili dva migranata, koji se prevoze nazad na južne granice naše države. Sve je to bacanje prašine u oči lakovernog naroda”, smatraju u PGS-u.

Podsećaju da ne bi više stotina hiljada migranata na godišnjem nivou bez važečih putnih isprava moglo ući na teritoriju Srbije, a posle nesmetano kretati u državi do njenih severnih granica, do ulaska u evropsku uniju, da država Srbija primenjuje svoje zakone.

“Sve se to dešava uz aktivnu asistenciju nosioca vlasti. Krijumčarenje ljudi je jedan od najunosnijih poslova u današnjem vremenu. Velike i lake pare, više stotina miliona evra na godišnjem nivou su previše sladak zalogaj za alave nosioce vlasti”, ocenjuju.

U PGS-u smatraju da je u ovom unosnom biznisu materijalna šteta na objetima građana, u voćnjacima ili usevima, samo kolatealna šteta, kao i kolektivna bezbednost građana.

“Ne treba kriviti policajce ili taksiste za nastalu situaciju sa migrantima. Oni rade što im se naredi ili koriste nastalu situaciju da bi imali sitne mrvice iz tog unosnog biznisa”, napominju u PGS-u.

Dodaju da će ova situacija sigurno potrajati sve dok vlast vrše današnji njeni nosioci.

“Velike i lake pare će kod njih uvek natpisati interese materijalne sigurnosti i kolektivne bezbednosti građana Subotice”, upozoravaju u PGS-u.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari