Za šta su sve dobre smokve? 1Foto:Pixabaz/1195798

Ovo voće je bogato prirodnim šećerima, mineralima i vitaminima A, E i K

Smokva je tipično mediteransko voće, bogatog ukusa i raskošnog sastava. Bogata je kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, vitaminom B6 i kalijumom, kao i balastnim supstancama ili vlaknima i ne sadrži masti. I sveže i sušene smokve su bogate pektinom, pa efikasno snižavaju holesterol i poboljšavaju varenje.

Dobar san

Smokve takođe sadrže triptofan, koji podržava dobar san i, promovišući dobru cirkulaciju, pomaže mozgu da koristi glukozu. Važno je naglasiti da su smokve odlična hrana za mozak: sveže, a posebno sušene, sadrže obilje magnezijuma, koji je pravi melem za nervni sistem i izuzetno je koristan za uzimanje u stanju napetosti, anksioznosti, depresije. i PMS-a, a poželjno je i za opuštanje mišića i dobar san. Savet za one koji imaju problema sa viškom kilograma: prednost dajte svežim smokvama, jer su sušene mnogo kaloričnije, piše portal Živim.hr

https://zivim.gloria.hr/zivim/jedem/jedete-ih-svakog-ljeta-ali-sigurno-niste-ni-svjesni-sto-mogu-uciniti-vasem-mozgu-kolesterolu-i-probavi-15217068?fbclid=IwAR0O35uJkf2DVq4XKFBx8Aw2jAVW6Ns4Zn3hDmsAHIqAr37wBHkBUsxG-lk

Protiv bradavica: Mliječni sok smokve koji će se pojaviti na peteljci ili zelenoj smokvi pomaže u uklanjanju bradavica.

Za bolju probavu: Sameljite pola kilograma smokvi. Dodajte 5 g brašna od listova biljke sene. Od dobivene smjese napravite kobasicu, umotajte je u foliju i čuvajte u hladnjaku. Svakog jutra uzmite manji komadić na prazan želudac.

Kurje oči: Unutarnji dio smokve nanesite na kurje oko, omotajte gazom i ostavite preko noći. Ujutro uklonite zavoj i potopite nogu u vruću vodu. Tada kurje oko možete skinuti. Ako je potrebno, postupak više puta ponovite.

Bolovi u leđima: Tijekom idućih mjesec dana svaku večer prije spavanja pojedite suhu smokvu, suhu marelicu i 5 suhih šljiva. Ovi su plodovi bogati sastojcima koji pomažu regeneraciji tkiva intervertebralnih diskova. Patite li od disk hernije, ovaj recept je idealan za vas.

Protiv podočnjaka: Zrelu smokvu prerežite na pola i stavite na podočnjake. Ostavite 20 minuta. Rezultat će vas iznenaditi!

Dijabetički čaj: Dve žličice suhog lišća smokve prelijte sa šalicom vruće vode. Ostavite 15-ak minuta, potom procedite. Popijte svako jutro.

Bakterije u stomaku: Isečene suve smokve stavite u teglu i prelijte ih domaćim maslinovim uljem. Posle 40 dana svako jutro pojedite jednu smokvu sa malom kašikom maslinovog ulja iz tegle. Ovaj preparat je takođe dobar u lečenju astme i hemoroida.

Za upalu desni: 6 smokava preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoje tri dana. Zatim procedite i isperite usta po kašičicu pet puta dnevno, gutajući tečnost. Ako vas boli zub, istrljajte bolno mesto svežom smokvom.

Kašalj: Kaša napravljena od mlevenih smokava kuvanih u vinskom sirćetu pomoći će kod kašlja i podstaći izbacivanje mokraćnih kamenaca i peska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari