Kako se izboriti sa nesanicom, pitanje je koje muči sve više ljudi. Razlozi su različiti, stres, anksioznost izazvanu situacijom u svetu, problemi koji su se isprečili na vašem životnom putu su okidači koji vam ne daju da noću sklopite oči i odmorite svoje telo od dnevnih trzavica.

Evo i nekoliko saveta koji će vam možda pomoći da se ispavate i izjutra probudite čili i veseli.

Stručnjaci preporučuju da usvojite doslednu rutinu spavanja, ležete i budite se uvek u isto vreme. Fokusirajte se na vreme buđenja a ne razmišljajte možete li da zaspite ili ne.

Kada spustite glavu na jastuk nemojte se prisećati onoga što vam se dešavalo toga dana, nemojte pokušavati da rešite probleme. Čak i ako ste fizički iscrpljeni nećete moći kvalitetno da zaspite i spavate cele noći. Opustite se i prenesite u neke lepe predele, plutajte u mehuriću od snova a brige zaboravite.

Obezbedite udoban krevet i nemojte na njemu tokom dana raditi na kompu, gledati tv. Neka vam krevet bude vaše utočište za san ili seks, napominju stručnjaci.

Isključite telefone i televizor pre spavanja da vas ne bi budili preko noći.

Budite aktivni tokom dnaa, vežbajte, trčite, plivajte, vozite bicikl, plešite. To će vam omogućiti da bolje spavate jer će taj “slatki” umor da iscrpi vaše telo pa će i mozak hteti da se malo odmori preko noći.

Vodite računa šta jedete i pijete pre spavanja. Ništa teško, obimno, masno što će opteretiti stomačić.

Proverite i lekove koje pijete jer vas neki od njih umesto da bolje zaspite mogu držati budnim. Konsultujte se sa svojim lekarom.

Ako ne možete da zaspite nemojte ostajati u krevetu i mučiti se. Radite nešto što će vas uspavati. Bavite se svojim hobijem ako ga imate, lepite markice u album, štrikajte, pišite, crtajte. To će vam pomoći da se relaksirate a onda i bolje zaspite.