04. jul  2022. 04.05  →  18.24 | Izvor: RTV (Rada Stajić), Tanjug

Potpisan sporazum o unapređenju granične kontrole između Srbije i Mađarske

SUBOTICA -

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske, Nikola Selaković i Peter Sijarto, danas su u Subotici potpisali Sporazum kojim se na bolji način reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju između dve države.

video icon

Protok putnika i robe preko graničnih prelaza između Srbije i Mađarske u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, ubuduće će biti brži i lakši.

sijarto, selakovic, sporazum

To će omogućiti izmene i dopune Sporazuma o graničnoj kontroli koji su, u ime Vlada dve države, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici potpisali ministari spoljnih poslova Mađarske i Srbije, Peter Sijarto i Nikola Selaković.

"Ono što nas je navelo da danas potpisujemo ovakav sporazum je ozbiljan razvojni projekat koji se odvija između Mađarske i Srbije gde smo, u martu ove godine, mogli da prisustvujemo i otvaranju prve, uspešno okončane faze toga projekta, a to je izgradnja brze pruge koja će povezati naše dve prestonice, Beograd i Budimpeštu. Tom događaju su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, a taj događaj zaista predstavlja ispisivanje svetlih stranica moderne istorije naša dva naroda", istakao je Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije.

rtv, 220d, 5690

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske zajednički su ocenili da je saradnja dve zemlje na istorijskom maksimumu, kao i obim ekonomske razmene koji je u prvoj polovini godine više nego udvostručen u odnosu na prošlu, i istakli da će ovaj sporazum omogućiti postizanje još boljih rezultata, a u interesu obe zemlje.

"Najveći poduhvat svih vremena, a to je modernizacija železničke pruge između Beograda i Budimpešte, napredovaće i u Mađarskoj. Radovi će otpočeti već od 1. avgusta. Moraćemo da odredimo jedan novi granični prelaz za železnički saobraćaj, gde ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe, a taj promet će se dovijati preko graničnom prelaza Reske", najavio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske su istakli izuzetno dobru saradnju dve zemlje i u oblasti energetike.

Peter Sijarto je izjavio da polovina dnevnih potreba Mađarske za prirodnim gasom stiže u tu zemlju iz Srbije, a ministar Nikola Selaković je istakao da će skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj za potrebe Srbije omogućiti da se naša zemlja lakše suoči sa energetskom krizom koja se očekuje na jesen i zimu.

Sijarto: Ilegalne migracije sve veći problem

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas da će ilegalne migracije biti sve ozbiljniji problem i za Srbiju i za Mađarsku, s obzirom na to da će u pojedinim delovima sveta usled sukoba u Ukrajini nastupiti nestašica hrane.

"Nećemo dozvoliti ulazak nijednom ilegalnom migrantu na teritoriju Mađarske i ne treba da pokušavaju ni da dolaze u Srbiju, jer neće imati mogućnosti da nastave svoj put preko Mađarske. Mi ćemo Srbiji pomoći da zaštiti svoju granicu", rekao je Sijarto u Subotici.

On je to izjavio nakon potpisivanja sporazuma sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, između Vlade Srbije i Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Sijarto je ocenio i da su sankcije kojima je EU odgovorila na ratnu situaciju u Ukrajini, dovele do sve veće inflacije i migracionih talasa.

"Na istočnoj strani u našu zemlju dolazi više od deset hiljada ljudi, a ukupan broj izbeglih lica iz Ukrajine koja su ušla u Mađarsku do danas je 820 hiljada", naveo je on.

Međutim, istakao je da se pojavio problem ilegalnih izbeglica sa južne granice Mađarske, gde je ove godine evidentirano 110.000 migranata.

"Ti migranti su sve opasniji, agresivniji i naoružani. To više nije pitanje ljudskih prava, nego pitanje bezbednosnog rizika obe zemlje. Želeo bih da pojasnim tim ljudima koji napadaju naše policajce ili se ponašaju agresivno u Srbiji, da oni nemaju nikakvo pravo da uđu na teritoriju Mađarske", kazao je Sijarto.

Smatra da Srbija i Mađarska treba da budu spremne na nove pretnje ovakave vrste, jer zbog rata u Ukrajini u mnogim delovima sveta dolazi do gladi.

Sijarto smatra i da Brisel i nevladine organizacije koje, kako je rekao, podržava Soroš, treba da prestanu sa svojom propagandom, jer je ovo "minut posle dvanaest".

"Molimo ih da ne podstiču migrante da ilegalno prelaze naše granice i na taj način krše suverenitete Mađarske i Srbije", kazao je on.

Podsetio je da je u Subotici nedavno došlo do sukoba migranata, koji se završio smrtnim ishodom i dodao da odgovornost za to snose oni koji podržavaju ilegalnu migraciju.

Takođe, rekao je i da njegova zemlja na istoku i dalje prihvata i dozvoljava ulazak ratnim izbeglicama iz Ukrajine.

Tagovi
Srodne vesti