Читај ми!

Koliko može da vas košta vožnja pod dejstvom alkohola

Mnogo je izazova ovih dana na putevima u Srbiji. Broj vozila na našim putevima za 70 odsto je veći nego u istom periodu prošle godine, žetva je u toku pa je i mnogo neodgovarajuće osvetljenih traktora, a zbog lepog vremena na putevima je i veliki broj motociklista i biciklista. Kako se ponašati u saobraćaju, šta vas sve može zadesiti i šta se dešava onima koji izazvali nesreću pod dejstvom alkohola – za RTS govori Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Okanović ističe da turski državljani koji u velikom broju voze kroz Srbiju u letnjim mesecima ne izazivaju toliko veliki broj saobraćajnih nesreća kako je to bilo ranije kada su vozili po desetak i više sati bez predaha.

"U strahu su jer su saznali da se meri prosečna brzina između naplatnih rampi na auto-putevima, a mnogi su se opekli na presretače pa su zbog nasilničke vožnje i po mesec dana proveli u zatvoru", ističe Okanović.

Naglašava da ne postoje razlozi da vozači preskaču odmorišta iz straha da može nešto loše da im se desi jer ih obezbeđuje policija.

Na pitanje kako se ponašaju naši vozači u Grčkoj, Okanović navodi da su vrlo disciplinovani jer ne znaju gde može da ih sačeka policijska kontrola, ne znaju nikog ko bi eventualno mogao da im pomogne.

Naglašava da se treba odmarati na svaka dva sata, bar toliko da se protegnu noge, prošeta po odmorištu. 

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno držati bezbedno odstojanje, vožnja "na branik" može da stvori psihički pritisak na vozača ispred.

Odstojanje od 65 metara ili pravilo tri sekunde

Pri brzini od 130 kilometara, udaljenost od vozila ispred treba da bude 65 metara, što predstavlja dužinu od 13 "škoda superb". Treba se setiti i pravila tri sekunde – da ste toliko vremena udaljeni od narednog vozila.

Kao nekulturnu ali i nezakonitu pojavu u saobraćaju vidi i to što pojedini vozači dok se kreću levom, brzom trakom, ablenduju vozilu za koje žele da im se skloni sa puta. Savetuje da se, kako to pravilo i nalaže, aktivira levi pokazivač pravca.

Ukazuje na činjenicu da ljudi nisu svesni koliko je opasno sedati za volan pod dejstvom alkohola. Čak i ako ne bude težih povreda i smrtnih ishoda, vozač koji izazove nesreću pod dejstvom alkohola mora osiguravajućem društvu da nadoknadi svu štetu koju napravi.

Bilo je slučajeva da se prodavala kompletna imovina – njive, kuće, imanja, dodaje Okanović.

O poljoprivrednim vozilima i graničnim prelazima

Budući da je sezona poljskih radova u toku, Okanović upozorava vozače traktora i kombajna da, po zakonu, moraju imati ispravna poziciona svetla, oznaku za sporo vozilo i žuto rotaciono svetlo.

"Ukoliko dođe do nesreće tretiraće se kao umišljaj, što je teže krivično delo uz plaćanje kompletne štete koja u takvom udesu nastane", kaže Okanović.

Nanošenje blata na put naročito je opasno za motocikliste. "Ukoliko motocikl naleti na blato, velika je verovatnoća da će vozač završiti u bolnici ili na groblju", dodaje Okanović.

S druge strane, upozorava da kaciga mora biti vezana. Sami motociklisti treba da shvate da javni putevi nisu poligon za testiranja performansi i da ostali učesnici u saobraćaju ne očekuju toliko velike brzine, navodi Okanović.

Govoreći o kilometarskim gužvama na graničnim prelazima, Okanović savetuje vozačima da biraju alternativne prelaze, ukazujući na to da se, pored sajta MUP-a gde kamere prikazuju trenutnu situaciju, i na "Gugl mapama" može videti gde su veće a gde manje gužve.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво