03. jul  2022. 18.02  | Izvor: RTV (Gorjana Stojković)

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Novom Kneževcu dobila novu savremenu opremu

NOVI KNEŽEVAC -

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Sveti Vračevi” u Novom Kneževcu dobila je novu savremenu medicinsku opremu vrednu gotovo osam miliona dinara. Sredstva za njenu nabavku obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

video icon

Reč je o dva nova medicinska aparata, EEG i EMNG. Oni se primenjuju u dijagnostici neuroloških bolesti.

screenshot, 2022, 07, 03, 18h01m50s840

“EEG aparat služi za dijagnostikovanje epilepsije na prvom mestu i nama neurolozima dijagnostički olakšava posao. Što se tiče EMNG aparata, to je aparat koji takođe služi za dijagnostikovanje različitih neuroloških entiteta. Na prvom mestu polineuropatije, to su bolesti nerava, služi takođe u dijagnostikovanju miopatije, to su bolesti mišića", rekla je Dr Jovana Stijović, spec. neurologije, Specijalna psihijatrijska bolnica “Sveti Vračevi”, Novi Kneževac.

"Prethodni EEG aparat koji smo imali u Bolnici, nabavljen je osamdeet četvrte godine, tako da je već bila potrebna zamena, a što se tiče EMNG aparata, on će prvi put da se koristi u ustanovi, tako da ćemo uvesti novu uslugu, što će biti od značaja za pacijente koji su u prethodnom period zbog te usluge morali da putuju u neke udaljenije centre, ili da sve preglede rade privatno", rekla je Dr Renata Mikloš, v. d. direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Sveti Vračevi”, Novi Kneževac.

Aparati su dopremljeni u Bolnicu prošle nedelje, EEG se već koristi u dijagnostici, dok će obuka za EMNG biti održana za dve nedelje, kaže doktorka Mikloš.