03. jul  2022. 15.52  →  21.37 | Izvor: Tanjug

Vaterpolisti Srbije peti na SP, Španija prvak sveta

BUDIMPEŠTA -

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je peto mesto na Svetskom prvenstvu, pošto je danas u Budimpešti pobedila selekciju SAD 13:10 (3:3, 5:3, 3:1, 2:3).

Srbija je drugi put pobedila Amerikance u Mađarskoj. Na startu SP u grupnoj fazi bilo je 17:13 za "delfine", a ovog puta naš nacionalni tim je slavio 13:10.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva gola dali su Marko Radulović i Sava Ranđelović. Po jedan pogodak postigli su Đorđe Lazić i Radomir Drašović.

vaterpolo

Vaterpolisti Španije posle peteraca do titule prvaka sveta

Vaterpolo reprezentacija Španije osvojila je titulu prvaka sveta, pošto je večeras u finalu šampionata u Budimpešti savladala Italiju 15:14 posle peteraca.

U regularnom delu bilo je 9:9.

Španija se revanširala Italijanima za poraz od pre tri godine u Gvandžu, a ujedno stigla do prve svetske titule posle 2001. godine, ukupno treće.

Najbolji u reprezentaciji SAD bio je Aleksandar Boven sa četiri gola.

Prva četvrtina je završena rezultatom 3:3. Naša selekcija je na startu druge četvrtine povela 6:3, a selektor SAD Dejan Udovičić je morao da zatraži tajm-aut. Amerikanci su smanjili na 6:4, ali su "delfini" stigli do 8:4. Amerikanci su uspeli da postignu još dva gola, a prvo poluvreme je završeno vođstvom Srbije od 8:6.

Srpski vaterpolisti su zaigrali angažovanije u trećoj četvrtini, a u poslednji deo meča ušli su s vođstvom od 11:7. Srbija je potom održavala visoko vođstvo i zasluženo je stigla do trijumfa.

Savić: Peto mesto realnost; Rašović: Velika škola za nas

Apsolutno ostaje žal što nije bila borba za medalju. Mora da se analizira, zbog pada forme i određenih stvari, rekao je selektor vaterpolista Srbije Dejan Savić posle pobede protiv SAD (13:10) i "odbranjenog" petog mesta na Svetskom prvenstvu.

"Današnja utakmica bila je dobra u ozbiljnijem pristupu, agresivnosti i određenim stvarima, pre svega u odbrani. Sledi kratak odmor, pa onda treba da prođe dva meseca priprema da bismo videli koliko možemo u Splitu na Evropskom. Peto mesto je realnost. Ova ekipa zaslužuje, može i zna da bude u samom vrhu", izjavio je Savić za sajt Saveza.

Strahinja Rašović rekao je da je ekipa protiv Amerikanaca odigrala disciplinovanije u oba pravca.

"Kontrolisali smo igru, za razliku od prvog meča. Peto mesto je velika škola za nas, dve pobede u razigravanju su nam donele samopouzdanje, naučili smo lekcije kako bi mogli da pretendujemo za visoke plasmane. Analiziraćemo i ispraviti sve što nije valjalo".

Sava Ranđelović jasno je naglasio da Srbija vredi više od petog mesta.

"Dobro smo odigrali, posebno u odbrani. Mnogo nam znači za Split. Nadam se da tamo neće biti grešaka kao ovde. Mislim da vredimo više, Hrvatska je bila loš dan, nažalost nema popravka", poručio je Ranđelović.

Vaterpolisti Grčke pobedili Hrvate i osvojili bronzu na SP

Vaterpolo reprezentacija Grčke osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu, pošto je danas u Budimpešti u meču za treće mesto pobedila selekciju Hrvatske sa 9:7 (1:0, 4:3, 3:2, 1:2).

Najefikasniji u selekciji Grčke bio je Konstantinos Kakaris sa tri gola, dok je Stilijanos Arguropulos Kanakakis postigao dva. U poraženoj ekipi najbolji je bio Luka Bukić sa dva gola.

Finalni meč između Španije i Italije na programu je večeras od 20 časova.

Vaterpolisti Mađarske osvojili su sedmo mesto na SP, pošto su ranije danas pobedili Crnu Goru sa 8:6.

Tagovi