Demonstracije u Skoplju protiv francuskog predloga rešavanje spora sa Bugarskom 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Desetine hiljada okupilo se večeras ispred vlade Severne Makedonije u znak protesta protiv francuskog predloga za rešavanje spora sa Bugarskom koja blokira pregovore zemlje o članstvu sa Evropskom unijom.

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je predlog „čvrsta osnova“, međutim glavna opoziciona stranka desnog centra VMRO-DPMNE odbacuje predlog.

Opozicija tvrdi da predlolg favorizuje bugarske zahteve koji osporavaju makedonsku istoriju, jezik, identitet, kulturu i nasleđe.

Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da Makedoniji nije potrebna EU ukoliko njen narod mora da se asimiluje i da ne prihvata frnacuski predlog.

„Ako Evropa nije spremna da primi nas civilizovane Makedonce tamo gde pripadamo, onda ćemo sačekati da se nađu ljudi koji će shvatiti da su Makedonija i makedonski identitet iznad svega“, rekao je on.

Protest čiji je moto „Ultimatum-ne hvala“ je završen mirno a sledeći je najavljen za sutra, prenosi MIA.

Bugarska, članica EU, insistira da Severna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine „govor mržnje“ protiv Bugarske.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je ranije ove nedelje na samitu NATO-a u Madridu da veruje da je postignuto „kompromisno rešenje“ ali nije izneo detalje.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da su „makedonski jezik i identitet“ zaštićeni francuskim predlogom i „treba ga prihvatiti što je pre moguće“ kako bi država počela pristupne pregovore sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari