Najgora suša u poslednjih 70 godina: Reke presušuju

Italiju pogađa najgora suša u poslednjih 70 godina, a reke u toj zemlji polako presušuju.

Izvor: Tanjug

Subota, 02.07.2022.

12:00

Najgora suša u poslednjih 70 godina: Reke presušuju
EPA-EFE/Pierpaolo Ferreri

U ovoj zemlji je januara do maja ove godine palo upola manje kiše nego što je prosek u tom periodu u zadnjih 30 godina.

Najteže je pri tom pogođen region severa, a nivo reke Po je dramatično opao tako da ona ima 80 posto manje vode u koritu, prenose italijanski mediji. Poljoprivreda je u alarmantnoj situaciji, pošto su prinosi drastično ugroženi zbog suše.

Među najteže pogođenima su regioni Emilija Romanja i Lombardija gde je proglašena vanredna situacija, a mnogi regioni se bliže uvodjenju te mere. "Ovakva kriza nije zabeležena u istoriji regiona Lombardija", izjavio je visoki lokalni zvaničnik Atilio Fontana.

Mnoge javne česme su zatvorene, u Milanu već sve, a takođe se uvode i zabrane zalivanja povrća i cveća u baštama iz vodovoda. Oskudne padavine nisu, medjutim, jedini uzrok scenarija koji sve više zabrinjava, objašnjava Meučo Berseli nadležan za vodoprivredu.

"Reč je o nečemu što bismo mogli nazvati 'savršenom olujom" - naime, ove zime je količina snega bila za 70 odsto manja od proseka, zatim su usledila četiri meseca bez kiše i temperature više za 3 do četiri stepena od prosečnih za ovaj period godine", objašnjava Berseli. Situaciju dodatno otežavaju šumski požari, a njihov broj je šestostruko povećan u odnosu na period od pre dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: