Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
KONAČNO KREĆE SANACIJA FASADE U SKERLIĆEVOJ Objekat koji dele dve zrenjaninske škole spaja ih u celinu od VELIKOG KULTURNOG ZNAČAJA

KONAČNO KREĆE SANACIJA FASADE U SKERLIĆEVOJ Objekat koji dele dve zrenjaninske škole spaja ih u celinu od VELIKOG KULTURNOG ZNAČAJA

Posle nekoliko godina, otkako je urušena fasada na zgradi u Skerlićevoj ulici, u centru Zrenjanina, ove nedelje počinju radovi na njenoj rekonstrukciji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zrenjanin Foto: Sandra Zekić / Ringier
Zrenjanin

U pitanju je objekat koji dele Zrenjaninska gimnazija i Ekonomsko-trgovinska škola "Jovan Trajković", a koji je povezan sa Pijarističkom crkvom.

Kako je rekao direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, prozori na delu zgrade koji koristi ova srednja škola već su zamenjeni, a uređena fasada trebalo bi da bude gotova do početka sledeće školske godine. U delu zgrade koji koristi Ekonomsko-trgovinska škola "Jovan Trajković" biće zamenjeni prozori.

- Naša škola koristi učionice na prvom spratu i prozori na njima će biti zamenjeni u okviru ovih radova – potvrdila je direktorka ETŠ "Jovan Trajković" Dragoslava Golušin.

Deo pored zgrade koji koriste ove dve škole prethodnih godina je bio ograđen zbog bezbednosti učenika i prolaznika.

Ilustracija
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda / Grad Beograd
Ilustracija

Zgrada Zrenjaninske gimnazije, inače, proglašena je za spomenik kulture, a Rimokatolička pijaristička crkva za spomenik kulture od veliko značaja. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin kažu da je ovaj verski objekat podignut 1846. godine u okviru zgrade gimnazije, koju je sveštenik Janoš Varadi otvorio iste godine kao nižu pijarističku gimnaziju.

-Crkva je podignuta u stilu klasicizma. Jednobrodna, ugaona građevina, postavljena je na regulacione linije ulica Gimnazijske i Jovana Skerlića orijentisana u pravcu istok – zapad. S obzirom na to da je deo jednog celovitog građevinskog korpusa, crkva ima samo dve slobodne fasade koje su jednostavno rešene - na ravnim fasadnim površinama ističu se plitki pilastri koji naglašavaju zonu zvonika, i polukružni lukovi nad prozorskim otvorima ili slepim nišama- navode stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Tokom 1997. godine izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi krovne konstrukcije zvonika i krova nad brodom crkve, krovnog pokrivača, limarije i uličnih fasada, piše Dnevnik.