Svet

0

Zbog štrajka se otkazuje 20 odsto sutrašnjih letova na pariskom aerodromu Roasi

Autor: AP

Izvor: Beta

Zbog štrajka se otkazuje 20 odsto sutrašnjih letova na pariskom aerodromu Roasi

Izvor: Beta/AP

Aviokompanje će morati da otkažu svaki peti let sutra pre podne na pariskom aerodromu Roasi Šarl de Gol (Roissy-Charles-de-Gaulle) zbog štrajka, koji se najavljuje takodje za vikend od 9. i 10. jula, saopštio je sindikat.



Kako je danas navela Generalna uprava za civilnu avijaciju pošto nije rešen spor, traži se od aviokompanija da smanje svoj program letova izmedju 7.00 i 14.00 sutra za 20 odsto na prvom francuskom aerodromu Šarl de Gol, na severoistoku Pariza.

Radnici na francuskim aerodromima danas štrajkuju nezadovoljni platama. Zbog štrajka je na pariskim aerodromima Šarl de Gol i Orli danas otkazano 17 odsto letova. Radnici su planirali da održe proteste na oba aerodroma.

Oni traže retroaktivno povećanje plata do početka ove godine od šest odsto, dok je uprava aerodroma ponudila povećanje od tri odsto.

Vatrogasci na aerodromu Šarl de Gol takođe štrajkuju, zbog čega je aerodrom morao da zatvori neke piste. Vatrogasci imaju posebne zahteve u vezi sa visinom plate.

Uprava je odlučila da uvede ova preventivna otkazivanja zbog štrajka vatrogasaca na aerodromu zbog čega će biti zatvoren deo pista i prema tome smanjen kapacitet.

Vatrogasci koji štrajkuju zbog plata, nastavljaju štrajk, nezadovoljni predlozima uprave, rekao je zvaničnik grupe koja upravlja Pariskim aerodromima.

Štrajk se očigledno zaoštrava pošto je prva dva dana štrajka juče i danas pre podne na tom aerodromu manje letova moralo da bude ukinuto, svaki šesti.

Zvaničnik je rekao da će štrajk trajati ceo vikend, kako je najavljeno, i da je data nova najava za sledeći vikend, 9. i 10. jul, kada počinje letnji školski raspust i obično je tada na vrhuncu broj putnika na aerodromima, železničkim stanicama i na putevima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR