Linkovi

Turska blokirala sadržaj Glasa Amerike


ARHIVA - Zdanje Glasa Amerike u Vašingtonu
ARHIVA - Zdanje Glasa Amerike u Vašingtonu

Tursko medijsko regulatorno telo u četvrtak je blokiralo pristup Glasu Amerike (VOA) na turskom jeziku i Dojče veleu, nakon što se nisu prijavili za dozvole koje su vlasti zahtevale.

Vrhovni savet za radio i televiziju, poznat kao RTUK, u februaru je obavestio tri strana medija, uključujući i servis Glasa Amerike na turskom jeziku, da se prijave za dozvole za emitovanje ili će im u suprotnom sadržaj biti blokiran. Uredba je takođe obuhvatila nemački Dojče vele.

Ilhan Tasči, član odbora RTUK-a iz glavne opozicione strane i protivnik zahteva tog tela, tvitovao je u četvrtak da je sudskom odlukom blokiran sadržaj Glasa Amerike i Dojče velea.

"Ovo su vaša napredna demokratija i sloboda medija", naveo je Tasči.

Odluka o dozvolama zasnovana je na propisu koji je na snagu stupio u avgustu 2019. godine. U to vreme, nekoliko aktivista za slobodu medija izrazilo je zabrinutost u pogledu moguće cenzure zato što propis omogućava regulatornom telu da kontroliše sav sadržaj na internetu.

Zamenik direktora RTUK-a Ibrahim Uslu odbacio je kritike o cenzuri, navodeći da odluka "nema veze sa cenzurom, već je deo tehničkih mera".

Prema spornom propisu, RTUK je ovlašćen da zahteva dozvole za emitovanje od medija da bi na internetu i dalje mogli da objavljuju svoj radijski, TV i audiovizuelni sadržaj. Medijsko regulatorno telo takođe može da novčano kažnjava, suspenduje emitovanje tri meseca ili poništi dozvole za emitovanje ako se ne poštuju njegovi principi.

Poslednjom odlukom, RTUK je prvi put iskoristio svoja ovlašćenja nad vebsajtovima, rekao je Can Gularjuzl, predsednik Progresivnog udruženja novinara.

Glas Amerike i Dojče vele "izveštavali su o mnogim pitanjima koja su pratili milioni, a kojima nacionalni mediji nisu mogli da se bave i sa "novom odlukom sudstva, to je blokirano", rekao je Gularjuzl.

Jaman Akdeniz, profesor za sajber pravo na istanbulskom Bilgi univerzitetu rekao je da se "potpuno blokiranje ovih vebsajtova može samo opisati kao cenzura".

FILE - The logo of German international broadcaster Deutsche Welle is pictured in Berlin, Jan. 30, 2020.
FILE - The logo of German international broadcaster Deutsche Welle is pictured in Berlin, Jan. 30, 2020.

Odluka o blokiranju sadržaja doneta je posle sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana na marginama samita NATO-a u Madridu.

Američka Agencija za globalne medije, koja nadzire VOA, nije odgovorila na zahtev za komentar. Portparolka Glasa Amerike Bridžet Serčak u februaru je navela da je mreža upoznata sa zahtevom turskog regulatornog tela i da VOA "veruje da svi napori vlada da ućutkaju medije predstavljaju kršenje slobode medija, ključnog principa svih demokratskih društava".

"Ako turska vlada zvanično blokira naše vebsajtove, VOA će preduzeti sve mere da osigura da publika koja govori turski jezik i dalje ima pristup slobodnom i otvorenom internetu", rekla je Serčak u februaru.

Generalni direktor Dojče velea Piter Limburg rekao je u februaru da će taj medij uložiti žalbu na odluku, dodajući da će zahtev regulatornog tela "turskim vlastima dati opciju da blokiraju celi servis na osnovu pojedinačnih, kritički nastrojenih izveštaja, osim ako se oni ne izbrišu".

Prema indeksu slobode medija, organizacije "Reporteri bez granica", Turska je na 149. mestu od 180 zemalja.

XS
SM
MD
LG