30. jun  2022. 23.17  | Izvor: Tanjug

Dačić ugostio učesnike Kupa Matematičke gimnazije

BEOGRAD -

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ugostio je danas u Parlamentu najbolje mlade matematičare iz osam evropskih zemalja koji su učestvovali na Kupu Matematičke gimnazije.

Navodeći da ima ogromno poštovanje prema dobrim matematičarima, fizičarima i informatičarima, "na kojima počiva sve čime se bavimo, pa čak i zakoni koje donosimo ovde u parlamentu", Dačić je posebno pozdravio goste Srbije i Beograda.

"Vaš domaćin Matematička gimnazija iz Beograda je ponos naše zemlje i ako ste prvi put u Srbiji, niste mogli da dobijete domaćina koji ima veći ugled i poštovanje", kazao je Dačić.

ivica, dacic, matematicari

Naveo je da je Matematička gimnazija za Srbiju već decenijama veliki rasadnik talenata, mladih naučnika i istraživača, te da su oni svojim znanjem i vrednim radom zaslužili maksimalnu podršku društva i države.

"Od vašeg uspeha u školovanju i u ovakvim međunarodnim takmičenjima zavisi koliko ćemo ubuduće imati dobrih stručnjaka, inženjera i naučnika. I to baš u oblastima koje danas određuju put kojim se svako naše društvo razvija. Vi ste danas najbolje što imaju sve naše zemlje kad je reč o matematičkim naukama i treba da toga budete svesni", kazao je Dačić.

Stranim učesnicima Kupa rekao je da se nada da su Matematička gimnazija, Beograd i Srbija bili dobri domaćini i da će odavde poneti samo lepe uspomene.

"Nadam se i da ćete ponovo da dođete, ne samo na matematičko takmičenje, nego i sutra kada budete vrhunski naučnici ili inženjeri da nastavimo da radimo na zajedničkim poslovima i projektima. Naša vrata su vam uvek otvorena i uvek možete da računate na podršku nas starijih", poručio je i čestitao mladim matematičarima na uspesima koje su postigli.