Pupovac: Odnosi Srbije i Hrvatske su poprilično udaljeni 1Foto: Beta/HINA/Mladen Volaric

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) i poslanik SDSS-a u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac kaže za N1 da su odnosi između Srbije i Hrvatske „poprilično udaljeni“ i da su „zapeli“.

A to je, kako je rekao, posledica podela između Hrvata i Srba, ali delimično i zbog toga „da EU zapravo nema ozbiljne inicijave u sređivanju tog važnog segmenta u odnosima u regionu“.

Na svečanom prijemu povodom Vidovdana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je i predstavnike Srba iz regiona sa kojima je razgovarao. Da li je Vučić zaista čuo predstavnike Srba i šta im je potrebno, da li se osećaju ugroženo od većinskog stanovništva u okolnim zemljama ili se ugroženost poveća kada se poveća zapaljiva retorika Beograda?

„Na žalost, u regionu su se promenile stvari u proteklih 15-ak godina. Ima stvari u boljem smeru, ali ima i stvari u kojima se vraćamo u prošlost. No, najvažnije je da u globalnim okolnostima radimo na očuvanju mira i na unapređenju saradnje“, kazao je Pupovac.

Kaže da se ne opterećuje izjavama i formulacijama bilo čijim dok one, kako je rekao, „ne postanu nešto što izaziva dodatno opterećenje naroda, posebno Srba koji žive u regionu“.

Pupovac kaže i da se sreo sa predsednikom Srbije i razgovarao sa njim o situaciji u regionu.

Na pitanje da li ljudi potekli iz 90-tih godina nisu senzibilisani za položaje nacionalnih manjina, Pupovac kaže – da mora da se razgovara.

„Ima tu pomoći, treba razgovarati, i zato sam ovde. Bez obzira koliko je teško stvarati pretpostavke za razgovore, to nema alternativu, to je interes i jedne i druge zemlje. U protivnom stvari kao Petrovačka cesta ili s druge strane, neprestano će nas vraćati sve dublje u prošlost“, rekao je Pupovac.

A prestali smo, naglašava, da radimo na svim bitnim pitanjima.

„…na pravosudnim pitanjima, na pitanju nestalih, na unapređenju izgradnje infrastrukture, energetske saradnje, zaštiti prirodne sredine i unapređenju pitanja nacionalnih manjina“, naveo je Pupovac.

O tome da li stiče utisak da su srpskom rukovodstvu važniji Srbi iz drugih zemalja pre nego iz Hrvatske, Pupovac kaže da ne veruje.

Izjave poput onih koje ume da da ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, a koje vređaju Hrvate, gost emisije „Iza vesti“ nastoji da, kako kaže, drži što je dalje moguće.

„Mi tu razmenu političkih poruka, ne mogu da kažem poruka, nego međusobnih udaraca, prvo nastojimo da držimo što je moguće dalje od našeg političkog delovanja, a drugo – nastojimo da učinimo sve da ti odnosi izađu iz faze takvih poruka“, naglasio je.

Dodaje da je naučio da se fokusira na ono što treba postići u međusobnim odnosima, a ne na ono što neko kaže.

Uprkos lošim političkim odnosima, kulturna saradnje ne nedostaje.

„Ali nije ni blizu onoliko koliko bi trebalo. Odnosi su bolji u pogledu kulture, nego što su politički odnosi… Ali, postoje pitanja energije, infrastrukture i zajedničkog evropskog interesa za ovaj prostor. I to bi trebalo da bude imperativ i za Hrvatsku i za Srbiju“, zaključio je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari