Linkovi

Kako je na Kosovu shvaćeno Vučićevo obraćanje javnosti?


Reakcije na Vučićevo obraćanje u vezi sa odlukama kosovskih vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Reakcije na Vučićevo obraćanje

Tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odluka kosovskih vlasti o preregistraciji vozila sa tablicama kosovskih gradova izdatih u Srbiji predstavlja uvertiru za napad na sever Kosova - čiji je cilj proterivanje Srba, analitičar srpsko-albanskih odnosa Fatmir Šeholi vidi kao, kako se izrazio, glumatanje kojim širi strah i paniku, pre svega kod Srba na Kosovu.

Predsedniku Srbije Vučiću, ovo je, da ne preteram, ali jedno deseti put na ovakav način obraćanje naciji i ništa od toga nismo imali izuzev frustracija koje on u jednom trenutku čini pred javnošću da bi sutradan rekao, evo ja sam spasilac nekih situacija koje su se desile. On nikada nikoga nije spasio, ovde se nije desio nikakav rat i Srbi nek spavaju mirno, neće biti ni Oluje, ni bilo kakvih problema na osnovu njegovih izjava koje je rekao, jer nije bilo ni ranije”, naveo je Šeholi za Glas Amerike.

Predsednik Srbije uznemirujuće scenarije iznosio je u televizijskom obraćanju u sredu uveče.

Umesto da u društvu Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova sa kojim se sastao u Beogradu govori o detaljima njihovog susreta, samostalno je kritkovao odluke kosovskih vlasti u vezi sa preregistracijom vozila i promeni režima ulaska na Kosovo sa ličnim ispravama Srbije.

Od danas imamo potpunu promenu situacije na Zapadnom Balkanu, u Srbiji i posebno na Kosovu. Institucije u Prištini su donele odluku da uskrate pravo sa ličnim kartama na teritoriji Kosova gde će oni da uvode deklaracijske papire sa kojima možete da uđete. Priština je donela i odluku sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi sa severa Kosova i Metohije i da se napravi jedna nova Oluja uz kampanju koja bi trebalo da ubedi Srbe da se registruju po takozvanim albanskim RKS tabicama”, rekao je, između ostalog, Vučić tokom obraćanja u sredu.

Lider Građanske inicijative "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević smatra da nije realno da Srbi na severu Kosova budu napadnuti na način kako to najavljuje predsednik Srbije.

Siguran sam da KFOR neće dozvoliti eskalaciju na takav način, da neće dozvoliti iseljavanje Srba sa severa i da će se u to umešati, ako se bude desilo”, rekao je Arsenijević za Glas Amerike.

Govoreći o odluci Vlade Kosova u vezi sa registarskim tablicama i procedurama ulaska državljana Srbije na Kosovo, Fatmir Šeholi smatra da je to bilo očekivano jer je, kako kaže, premijer Aljbin Kurti to najavljivao i u predizbornoj kampanji.

Ono što je veoma važno, valjda će Srbija naučiti da nas poštuje ravnopravno kao svaku državu i da na takav način budemo ravnopravni i u dijalogu, ali i u svim porama života”, naveo je Šeholi.

Stefan Veljković iz Građanske inicijative "Srpski opstanak" smatra da je Srpska lista, koja je deo kosovske vlasti, izneverila Srbe i ostavila ih kako je naveo na cedilu.

Kako to da kosovska vlada donosi odluku o ukidanju srpskih registarskih tablica bez saglasnosti Srpske liste. Naravno ovo je samo retoričko pitanje jer Srpska lista svojim prisustvom u kosovskoj vladi daje legitimitet za rad”, naveo je Veljković.

Kosovske vlasti su u sredu navele da će preregistracija vozila sa tablizama izdatim u Srbiji početi prvog avgusta i trajati do 31. septembra – posle čega više neće biti moguća.

Tablice sa registarskim oznakama kosovskih gradova koje izdaje Srbija, u srpskim sredinama južno od reke Ibar su ukinute još 2011. godine, posle potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja.

U opštinama na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom, tokom poslednjih jedanaest godina nesmetano su saobraćala vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije – što je nije bilo u skladu sa Briselskim sporazumom.

XS
SM
MD
LG