Dostupni linkovi

Rusija uvrijeđena Johnsonovim komentarom 'toksične muškosti'


Britanski premijer Boris Johnson razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom Međunarodne konferencije o Libiji u Berlinu, 1. januara 2020.
Britanski premijer Boris Johnson razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom Međunarodne konferencije o Libiji u Berlinu, 1. januara 2020.

Rusija je pozvala britanskog ambasadora u Moskvu u znak protesta zbog primjedbi premijera Borisa Johnsona i još jednog britanskog zvaničnika o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Rusija je rekla ambasadorici Deborah Bronert da se "odlučno" protivi "neotesanim izjavama" britanskog rukovodstva o Rusiji, njenom lideru, zvaničnim predstavnicima vlasti, kao i ruskom narodu, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova od 30. juna.

"U pristojnom društvu uobičajeno je izvinjenje za takve primjedbe", navodi se, kritikujući Britaniju zbog "neprihvatljive uvredljive retorike".

Johnson je 29. juna u komentaru za njemački ZDF rekao da je vojna agresija Rusije na Ukrajinu "savršen primjer toksične muškosti".

Rekao je da je Putin žena “zaista ne mislim da bi se upustio u ludi, mačo rat invazije i nasilja na način na koji je to sada radio“.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace također je izazvao bijes Rusije nakon što je optužio glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova da "svake sedmice prijeti da će sve ubiti nuklearnim oružjem ili da radi nešto ili drugo".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je "neprihvatljivo" da britanski zvaničnici "dijele namjerno lažne informacije, posebno o navodnim prijetnjama Rusa koji 'pribjegavaju nuklearnom naoružanju'".

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je na milione osoba napustilo ratom zahvaćenu zemlju, a hiljade ljudi je poginulo.

XS
SM
MD
LG