Svet

0

Američki Vrhovni sud ograničio savezna sredstva za borbu protiv klimatskog zagrevanja

Autor: KP

Izvor: Beta

Američki Vrhovni sud ograničio savezna sredstva za borbu protiv klimatskog zagrevanja

Izvor: Beta, AP /Brian Inganga

Vrlo konzervativni Vrhovni sud SAD ograničio je danas sredstva savezne države za borbu protiv gasova sa efektom staklene bašte u odluci koja bi mogla da ima veliki negativan uticaj na klimatsko zagrevanje.

 

Šest konzervativnih sudija ocenilo je, suprotno mišljenju troje progresivnih kolega, da savezna američka Agencija za zaštitu životne okoline (EPA) ne može da izdaje opšte propise za regulisanje emisija centrala na ugalj, koje proizvode gotovo 20 odsto struje u SAD.

Portparol Bele kuće osudio je danas "još jednu poražavajuću odluku Vrhovnog suda koji nastoji da vrati zemlju unazad" posle odluke suda da smanji ovlašćenja američkog saveznog regulatornog tela.

Predsednik SAD Džo Bajden neće oklevati da upotrebi svoja zakonska ovlašćenja da štiti javno zdravlje i da se bori protiv krize klimatskih promena, navodi se u kratkom saopštenju prenetom medijima.

Vrhovni sud SAD poništio je ranije ovog meseca presudu kojom je pravo na abortus bilo legalizovano u celoj državi. Sud je oborio presudu o takozvanoj odluci "Rou (Roe) protiv Vejda (Wade)" iz 1973. godine, kojom je abortus bio legalizovan u celoj državi i koja je štitila pravo žena da zajedno sa lekarom donesu odluku bez uticaja politike.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR