Bandović: Reforma sektora bezbednosti se vratila na nultu tačku 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Reforma sektora bezbednosti u Srbiji, koja je trajala više od 10 godina, sada se vratila na nultu tačku, ocenio je za Vreme direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović.

Saradnja sa sektorom bezbednosti je u stalnom padu, rekao je Bandović podsećajući da je nekada postojala saradnja sa ministarstvima odbrane, unutrašnjih poslova, čak se išlo u posete Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Danas je to u mnogo manjem obimu i samo kad je nužno – to je uglavnom ono što se zove pregovarački okvir za poglavlje 24, kada imamo neku vrstu kontakta i razgovora, ali ne mogu reći dijaloga, objasnio je Bandović.

On je ukazao i da srpske službe bezbednosti nisu dovoljno spremne da se nose sa hibridnim ratovanjem, ne zato što nisu adekvatno opremljene, nego zato što ne znaju šta je njihov cilj.

Ako je to bezbednost građana ove zemlje i odvraćanje, odnosno sprečavanje tog hibridnog ratovanja, onda one definitivno ne rade svoj posao, dodao je Bandović.

Deluje mi, rekao je Bandović, da su više zaokupljene politčkim temama, da su više zainteresovane za unutrašnjeg neprijatelja, nego za zaštitu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari