Produženo važenje EU kovid sertifikata - zašto je to važno? 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Veće Evropske unije produžilo je važenje EU kovid digitalnog sertifikata još godinu dana tako da će putnici moći da koriste ovaj dokument do 30. juna 2023. godine. Iako većina država ne traži ovaj dokument trenutno, od jeseni se to može promeniti.

EU kovid sertifikat prvi put je ušao u upotrebu u julu 2021. godine, a od tada se preko 45 ne-EU zemalja pridružilo ovom sistemu donoseći sopstvena dokumenta.

U Srbiji je to takozvani Zeleni sertifikat.

Da li je i dalje potreban EU/zeleni kovid sertifikat?

Ovaj dokument omogućavao je osobama koje su vakcinisane ili koje su preležale kovid ili koje imaju negativan PCR odnosno antigenski test da slobodno prelaze granice EU država odnosno da posećuju mesta poput restorana, bioskopa, koncerata…

U međuvremenu veliki broj EU zemalja ukinuo je prethodna ograničenja za prelazak granice ili pristup pojedinim mestima.

Među državama koje su odustale od bilo kakvih ograničenja prilikom prelaska granice nalaze se i popularne destinacije za putnike iz Srbije – Grčka, Austrija, Francuska, Italija, Nemačka….

Postoje međutim i države poput Malte koje su zadržale ograničenja i u koje je moguće ući uz posedovanje EU digitalnog sertifikata ili sličnog dokumenta.

Istovremeno, iako za sada niko ne najavljuje nove anti-kovid mere, očekuje se da se od jeseni, kada prođe turistička sezona, stvari promene, pa je u tom kontekstu važno produženje EU digitalnog sertifikata.

Koliko dugo važi vakcina a koliko test?

Prema trenutnim pravilima, EU kovid sertifikat je validan ako osoba ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili 48 sati u slučaju antigenskog. Dokument se može koristiti ako putnik ima i potvrdu o preležanoj bolesti koja nije starija od šest meseci.

U pogledu vakcinacije, sertifikat je validan ako je prošlo manje od devet meseci od druge doze. Ako je prošlo više, onda je neophodna i buster vakcina.

Period važenja treće doze nije ograničen.

Dok je EU kovid sertifikat bio u široj upotrebi, svaka od EU članica imala je svoja pravila koje vakcine prihvata a koje ne prihvata.

U svim EU zemljama bile su prihvaćene vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (Fajzer, Moderna, Džonson), a pojedine su prihvatala i vakcine koje je odobrila SZO (Sinofarm). Značajan broj država nije priznavao Sputnjik V.

Ovo je recimo trenutno i dalje slučaj na Malti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari