Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 30. 6. 2022.

| Društvo

Simbol Niša - nalazište Medijana i dalje zatvoreno za posetioce

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
lokalitet
Nepoznato kada će nalazište konačno biti otvoreno za posetioce; foto: Vanja keser

Antički mozaici na Arheološkom nalazištu Medijana još su nedostupni javnosti, jer je lokalitet godinama zatvoren za posetioce. Ovo nepokretno kulturno dobro predstavlja jedan od simbola Niša za čiju su rekonstrukciju probijeni mnogi rokovi, a poslednje najave nadležnih su bile da će krenuti marta ove godine. Od tada su propala dva tendera za završne radove, a nakon tri meseca je raspisan i treći.

Prvi tender za završne radove na ovom lokalitetu je obustavljen februara, drugi aprila, a razlog je isti - nije prihvaćena nijedna ponuda, jer nijedna firma nije ni konkurisala. Medijana Novi tender - nova nada; foto: Grad Niš

Ove godine su Grad Niš i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj raspisali i treći poziv, a rok za konkurisanje je do 18. jula.

Radovi na zaštitnoj konstrukciji i pokrivanju; radovi unutar vile sa peristilom i prostora oko nje, ispod zaštitne konstrukcije; radovi izvan gabarita zaštitne konstrukcije; radovi na izradi info panoa - radovi koji treba da budu završeni navedeni u dokumentaciji.

Upravo zbog ovih nezavršenih delova nalazište je godinama zatvoreno za javnost, a iz Narodnog muzeja navode da je 2012, poslednje godine rada, zabeleženo 19.800 posetilaca.

Arheološko nalazište Medijana je prepoznatljiv simbol grada Niša, kao zadužbina najvećeg rimskog imperatora Konstantina Velikog. Medijana ima dugu tradiciju funkcionisanja kao arheološko nalazište sa muzeološkom postavkom (1936-2013), koje je godišnje privlačilo veliki broj domaćih i stranih turista - navode iz Muzeja.


Zatvorena vrata

Krajem januara većnica za kulturu Adriana Anastasov je najavila i poslednji rok za radove i otvaranje lokaliteta - proleće. Međutim, ni to nije ispoštovano.

Završetak projekta se očekuje na proleće, od tog trenutka Medijana neće biti više nikada zatvorena - rekla je tada Anastasova.

lokalitet Mozaici na nalazištu; foto: Vanja Keser Vrata su i dalje zaključana i nepoznato je kada će ih otvoriti, a to bi donelo:

Otvaranje lokaliteta doprineće povećanju prihoda, čime će biti obezbeđena sredstva za nastavak arheoloških istraživanja, ali i za dalja infrastrukturna ulaganja i uređenje Medijane u skladu sa usvojenim urbanističkim planom. Svakako da će otvaranje lokaliteta imati uticaj i na poboljšanje turističke ponude grada, a da će povećan broj turista doprineti ekonomskoj dobiti za grad Niš - kažu iz Narodnog muzeja.

Dodaju i da će se stvoriti uslovi za održivo korišćenje nepokretnog kulturnog dobra, jer Medijana ima potencijal da postane ambijent i za organizovanje raznih edukativnih radionica i javnih događaja, što će doprineti njenoj promociji i popularizaciji.

Ona stoji ravnopravno uz ostale poznate građevine iz Konstantinovog vremena, a nakon obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, znatno je povećano interesovanje domaće i inostrane javnosti za lokalitet - poručuju iz Muzeja.

lokalitet Nalazište je godinama zatvoreno za posetioce; foto: Vanja Keser Inače, vrednost poslednjih radova je oko 16,6 miliona dinara bez PDV-a, a iz KLER-a su ranije naveli da je oko 24,4 miliona dinara sa PDV-om, ali da ih ne plaćaju samo Nišlije iz gradskog budžeta, već i Ministarstvo kulture i informisanja.

Rekonstrukciju je do sada, osim problema sa tenderom i pomeranja rokova, pratio i nedostatak novca. Anastasova je nedavno navela i da je za taj lokalitet, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, procedura jako velika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    10:39 // 1. 7. 2022.

    Da se Medijana nalazi u blizini Bg do sada bi se uredilo i pripremilo za turiste, bilo bi cak i presecanje vrpce od naseg vodje sekte, emisija na svim nacionalnim frekvencijama,...

  • Neko Nekic

    08:29 // 1. 7. 2022.

    Ja tvrdim vec godinama da Nislije nemaju smisla za turizam i biznis. Samo da nekog pretupamo, da kupimo jeftino i prodamo skupo. Drakulin zamak u Rumuniji posete milioni ljudi, a Vlad Cepes (aka Drakula) je tamo proveo mesec dana jedne zime. A mi imamo vilu i jednu od najvaznijih licnosti u istoriji Rima i hriscanstva uopste, i nama Medijana ne radi 10 godina. Da ne pricam o promociji i marketingu

    • Torpedo

      20:47 // 1. 7. 2022.

      Sce nam, kad nema provizija ! Mogla bi neka kladionica, kockarnica ili banka tu da se otvori .

  • AntiPA

    23:52 // 30. 6. 2022.

    Tamo je vec propao onaj baloncic a ljudi nisu uspeli ni da udju unutra.

    To inace nije niško nalaziste, vec igraonica beogradskog Arheoloskog instituta. Problem je sto Nis nema lokalne politicare, vec klimoglavce koji ne smeju nista da se pobune kada naredba dolazi iz Beograda. Sve je to pazljivo vodjeno kroz uticaj Instituta u Ministarstvu kulture i projekte pranja para.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: