Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 30. 6. 2022.

| Zabava

Predstavljena "Zlatna macola", nagrada na horor festivalu u Doljevcu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
slaughter festival promo - Tamara Vulić - Željko Ljubić - Dejan Ognjanović
"Zlatna macola" za najboljeg autora; foto: Slaughter festival

Od 1. do 3. jula Doljevac će u prostorijama nekadašnje klanice biti domaćin festivala horor filma "Slaughter Horror" i festivala hevi-metal muzike "Slaughter Heavy Metal". Predstavljena je i glavna nagrada "Zlatna macola" koja će biti dodeljena autoru najboljeg horor filma.

Tokom tri dana trajanja festivala biće prikazano 20 filmova na tri bioskopska platna, a posetioci će imati priliku da pogledaju i na četvrtom bioskopu više kratkih ostvarenja izrađenih u 9D tehnici, kao i da isprate koncerte 12 hevi metal bendova koji nastupaju na dve nezavisne bine.

Medijima su se obratili predstavnik opštine Doljevac Bogi Mitić, direktor biblioteke, Tamara Vulić, ispred Turističke organizacije Opštine Doljevac, kao i kreatori programa Dejan Ognjanović, umetnički direktor horor festivala i Željko Ljubić, umetnički direktor hevi metal Slaughter festivala.

Umetnički direktor horor festivala Dejan Ognjenović je rekao da "dobri, umetnički horor filmovi nisu eskapistički".

Oni su jedan oblik otvaranja očiju pred hororima naše egzistencije, ne samo socijalne, nego i psihičke, duhovne, metafizičke. Festival umetničkih horor filmova pokušaj je da odvojimo horor filmove konfrontacije od horor filmova eskapizma i prikažemo ih publici koja ih drugačije ne bi bila svesna, jer bi joj prošli ispod radara, zasenjeni onim hororima koji su marketinški glasnije, prominentnije plasirani na tržištu razbibrige - kaže Ognjanović.

Umetnički direktor hevi metal "Slaughter festivala" Željko Ljubić je rekao da fuzija horora i hevi metala normalan sled okolnosti.

Heavy metal je oduvek, od začetnika kao što je Black Sabbath, bio blizak hororu, primera je i previše, od monstrum-maskote Edija, Iron Maiden-a, pa do direktnih omaža horor piscu H. F. Lavkraftu u pesmama bendova Iron Maiden, Metallica, Morbid Angela i bezbrojnih drugih. A nekadašnja klanica se pokazuje kao idealan prostor za tvrd zvuk - kaže Ljubić.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Doljevac, a predsednik žirija festivala je Alin Ludu Dumbrava, dugogodišnji direktor čuvenog Drakula festa u Rumuniji.

Tokom festivala biće tribina "Pola veka Leptirice – Horor u srpskoj kinematografiji" koja se održava u Nišu u Deli prostoru, u subotu 2. jula od 13 sati.

Na tribini će učestvovati Jovan Ristić, direktor Festivala srpskog filma fantastike i ko-autor knjige "Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike" i dr Marko Pišev, pisac i predavač sa grupe za Etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a dr Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter horor festivala biće moderator ovog razgovora.

Ulaz na sve programe Slaughter festivala je slobodan, a za publiku iz Niša je organizovan besplatan prevoz svakog dana od 18 sati, sa parkinga Doma Vojske, kao i povratak svake od večeri po zavšetku programa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: