Dostupni linkovi

Poznati ruski advokat poslan u istražni zatvor nakon osude invazije na Ukrajinu


Dmitrij Talantov
Dmitrij Talantov

Predsjedavajući Advokatske komore u ruskoj republici Udmurtiji Dmitrij Talantov poslan je u istražni zatvor nakon što je kritikovao Kremlj zbog ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

Okružni sud Cheryomushki u Moskvi presudio je 29. juna da Talantov mora ostati u pritvoru najmanje do 21. avgusta.

Talantov je priveden u glavnom gradu Udmurta, Iževsku, 28. juna i prebačen u Moskvu nakon što je kritikovao vladu i vojne snage zbog smrtonosnog napada na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku.

Talantov je optužen za distribuciju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama. Ranije u aprilu, Talantov je takođe oštro kritikovao ruske vojne snage zbog ubijanja civila u ukrajinskim gradovima Irpin, Buča i Mariupolj.

Talantovovi advokati tražili su od suda da za njihovog klijenta odabere blaža pretpretresna ograničenja, ali je sud odbio zahtev, rekavši da će Talantov, kao iskusan advokat, moći da utiče na istragu i van pritvora.

Talantov je advokat Ivana Safronova, istaknutog bivšeg ruskog novinara kome se sudi u Moskvi po optužbi za veleizdaju za koju se smatra da je politički motivisana.

Najmanje 18 ljudi poginulo je u raketnom udaru u Kremenčuku, koji su lideri iz Grupe sedam (G7) nazvali "ratnim zločinom".

Rusija je negirala da je ciljala tržni centar, rekavši da je pokrenula "visoko precizni napad" na obližnje skladište municije i da su naknadne eksplozije u napadu izazvale požar u tržnom centru.

XS
SM
MD
LG