Švedska i Finska zvanično u NATO od utorka

Protokol o pridruživanju Švedske i Finske Severoatlanskoj alijansi biće potpisan petog jula, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

13:46

Švedska i Finska zvanično u NATO od utorka
EPA-EFE/Kiko Huesca

"Protokol o prijemu zemalja ćemo zvanično potpisati u utorak – u prisustvu ministara spoljnih poslova Finske i Švedske", rekao je on.

Istovremeno, on je istakao da su lideri NATO-a odluku da pozovu ove zemlje u Alijansu doneli dan ranije, 29. juna, na samitu te organizacije.

„Dogovorili smo se da pozovemo Finsku i Švedsku da se pridruže našem savezu i dogovorili smo se o dugoročnoj podršci Ukrajini“, naveo je Stoltenberg i dodao da će predsednici obe nordijske zemlje učestvovati u procesu i da je „realnost da su lideri NATO-a već doneli odluku juče na samitu“.

Nakon potpisivanja, protokol o pristupanju mora da bude ratifikovan u skupštinama svih 30 članica kako bi se omogućilo obema zemljama da postanu deo NATO-a.

Kada postanu članice NATO-a, Švedska i Finska će moći da se oslone na klauzulu o kolektivnoj odbrani koja stoji u statutu NATO-a.

Turska je 28. juna saopštila da je povukla svoje primedbe da Švedska i Finska budu deo NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: