Vesti

0

Lajčak: Odluka Prištine promenila teme, ne smemo da dozvolimo da dođe do krize

Autor: SA

Izvor: N1, Beta

Lajčak: Odluka Prištine promenila teme, ne smemo da dozvolimo da dođe do krize

Izvor: Beta/Amir Hamzagić

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je jučerašnja odluka Prištine promenila i teme i planove njegove posete.

On nije želeo da komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Priština planira novu "Oluju" na severu Kosova, prenosi N1.

"Imali smo jedan vrlo ozbiljan razgovor sinoć o situaciji i naravno potrebno je da tražimo rešenja putem dijaloga a ne konfrontacijom", rekao je Lajčak novinarima.

Kaže da sada postoji nova situacija, koja mu je promenila i planove i teme. "Ja sam došao u region da pripremam sledeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rešavamo ovu situaciju. Ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize", naveo je.

Lajčak se sastaje sa predstavnicima opozicije u zgradi Delegacije EU. Na taj sastanak su pozvani Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, koalicija "Moramo", Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana. "Svakako mi je važno da čujem njihovo mišljenje i njihove stavove", rekao je Lajčak pre sastanka novinarima.

Pre posete Beogradu, Lajčak je boravio u Prištini, gde se, između ostalih, sastao i sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i sa predstavnickom Srpske liste. 

 

Dačič i Lajčak: Dijalog i kompromis jedini pravi put za dogovor Beograda i Prištine

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak ocenili su danas u Beogradu da je dijalog jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine  dijalog i kompromis i da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu i spreman za njegov nastavak.

"Naša strana je spremna da u nastavku dijaloga razgovora o brojnim otvorenim pitanjima, ali naglašavamo da nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na KiM", rekao je Dačić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Lajčak, koji je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, je naglasio da je dijalog jedini proces za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i istakao stav EU da je na stranama da implementiraju ono što je dogovoreno.

Lajčak je takođe napomenuo da radi na susretu na visokom nivou predsednika Srbije Alaksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, kao i da želi da njihov naredni susret bude produktivan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR