Dostupni linkovi

Iranski indirektni nuklearni pregovori u Dohi završeni bez napretka


Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani (desno) i Enrike Mora, evropski koordinator pregovora
Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani (desno) i Enrike Mora, evropski koordinator pregovora

Indirektni pregovori između Teherana i Vašingtona sa ciljem da se spasi iranski nuklearni pakt iz 2015. okončani su u Kataru bez napretka "kome se nadao tim EU kao koordinatora", napisao je u sredu izaslanik Evropske unije Enrike Mora na Tviteru.

"Nastavićemo da radimo sa još većom hitnošću da vratimo na pravi put ključni dogovor i regionalnu stabilnost“, naveo je Mora.

Indirektni pregovori uz posredovanje EU počeli su u utorak sa Morom kao koordinatorom, a odvijaju se između iranskog predstavnika Ali Bagherija Kanija i specijalnog izaslanika Vašingtona za Iran Roba Malija sa sedištem u odvojenim sobama u hotelu u glavnom gradu Katara.

Iran odbija da održi direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama, što je rezultiralo dogovorom o "bliskim" razgovorima koji uključuju Moru. Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da će Bagheri Kani i Mora "biti u kontaktu oko nastavka puta i sledeće faze pregovora", prenela je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim, prenosi Rojters.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015, Iran je pristao na ograničenja svog kontroverznog nuklearnog programa u zamenu za oslobađanje od sankcija koje je uveo Zapad. Međutim, aranžman je počeo da se raspada 2018. godine kada je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp povukao Sjedinjene Države iz sporazuma.

Vašington je kasnije ponovo uveo sankcije Teheranu, dok je iranska vlada odustala od nekih obaveza navedenih u sporazumu. Iran je više od godinu dana angažovan u pregovorima u Beču sa Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Rusijom i Kinom direktno - i Sjedinjenim Državama, indirektno - da oživi sporazum. Pregovarači su navodno bili blizu novog sporazuma u martu, ali su pregovori naglo zaustavljeni u aprilu, pri čemu su Teheran i Vašington krivili jedni druge što nisu doneli neophodne političke odluke za rešavanje preostalih pitanja.

XS
SM
MD
LG