Najnovije vesti
Vesti Svet
"ODNOSI SA RUSIJOM NA NAJNIŽEM NIVOU OD HLADNOG RATA" Stoltenberg: Moramo da osiguramo da nema rizika za vojnu akciju protiv bilo koje članice NATO-a

"ODNOSI SA RUSIJOM NA NAJNIŽEM NIVOU OD HLADNOG RATA" Stoltenberg: Moramo da osiguramo da nema rizika za vojnu akciju protiv bilo koje članice NATO-a

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je pres konferenciju u Madridu, u kojem se održava važan samit Severnoatlantskog saveza.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jens Stoltenberg Foto: Bernat Armangue / Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

Planovi o povećanju broja vojnika NATO-a u stanju visoke pripravnosti na 300.000 trebali bi biti spremni do slededće godine, rekao je čelnik NATO-a. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Stoltenberg je priznao da će taj plan zahtevati da zemlje članice "doprinesu snagama koje su obećali".

Blic preporučuje

Dodao je kako je uveren da će sve članice održati svoja obećanja, kao što su to činile i pre. Mada, nije želeo da odgovori na pitanje koliko će koja zemlja poslati vojnika. Na pitanje smatra li NATO da ulazimo u drugi Hladni rat, Stoltenberg je rekao da je NATO decenijama radio na boljim odnosima s Rusijom.

.
Foto: AP/ Mikhail Klimentyev, Shutterstock, Wikipedia / Ringier
.

- Pozivali smo Rusiju da učestvuje u mnogim aktivnostima i razmatrali je kao strateškog partnera 2010. godine, ali Rusija je odustala od svih pokušaja izgradnje partnerstva - rekao je Stoltenberg.

- Učinila je to nizom akcija - korišćenje sile protiv Gruzije, aneksijom Krima i korišćenjem sile u Donbasu od 2014. nadalje - dodao je.

- Odnosi NATO-a i Rusije su na najnižem nivou od kraja Hladnog rata - rekao je Stoltenberg, dodavši kako "nema sumnje da je odgovornost za to na Rusiji".

- Ne možemo da budemo naivni, moramo da osiguramo da nema rizika za vojnu akciju protiv bilo koje članice NATO-a -zaključio je on.