Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
GDE SE OKUPLJAJU MLADI NOVOSAĐANI Alternativna ekipa je na Trgu, a oni koji drže do sebe zaobilaze nekad popularno mesto pored reke

GDE SE OKUPLJAJU MLADI NOVOSAĐANI Alternativna ekipa je na Trgu, a oni koji drže do sebe zaobilaze nekad popularno mesto pored reke

Novosađani su se oduvek spontano okupljali na odabranim mestima te su mnoge generacije otpadale ispred "Mrce", neki su se sastajali kod "Malinjaka", a pojedini su obožavali da budu viđeni kod "Džafera" ili ispred "Carigrada". Gde su danas popularna mesta za druženje?

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kej Novi Sad, mladi Foto: Dnevnik/S. Šušnjević / Ustupljene fotografije
Kej Novi Sad, mladi

Limanci su voleli nekada da piju pivo ispred Smokve ili u Šumici (Limanski park), a bilo je i generacija kojima je Katolička porta bila glavna destinacija za druženje. U to vreme se skoro pa cele nedelje pričalo samo o tome sa kim će se izaći i šta će se obući.

Kako je danas? Svaka ekipa ima svoje mesto okupljanja, baš kao i pre tri decenije, kada se znalo gde izlaze kremaši, a gde pankeri ili metalci.

Trg republike
Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija
Trg republike

Tako se današnji klinci alternativci mahom druže na Trgu republike, dok oni koji ne žele da budu viđeni svoje skrovište su našli među tezgama Riblje pijace. Dok sede po "hladnom" betonu baš kao i njihovi roditelji, krišom puše i osvrću se da ih neko ne primeti i razgovaraju o njima bitnim temama i "životnim problemima", a glavna tema im je bila da li će ih matorci pustiti da idu sa ekipom na more.

Interesantno je i da ova deca ne idu na Kej jer smatraju da se tamo sluša "seljačka" muzika.

I u Dunavskom parku su grupice tinejdžera koji razgovaraju dok slušaju latino zvuke koji dopiru iz saletle u kojoj igraju simpatični parovi.

Dunavski park
Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija
Dunavski park

Treća, čini se i najmnogobrojnija grupa okuplja se na Keju žrtava racije. I oni se kao i njihovi vršnjaci zabavljaju na svoj način, doduše uz njima znanu muziku, koja nit' je tehno, nit' narodna, a još manje hip-hop.

I bez obzira na ove razlike, sve je to Novi Sad, i baš u tome i leži lepota ovog grada jer svako od nas može da pronađe kutak za sebe koji će mu odgovarati, piše mojnovisad.