Kako je došlo do otopljavanja odnosa Srbije i Crne Gore? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

“Na otpoljavanje odnosa Srbije i Crne Gore i prvu zvaničnu posetu Dritana Abazovića, crnogorskog premijera Beogradu sasvim sigurno uticale su Sjedinjene Američke države koje zagovaraju i javno sponzorišu Otvoreni Balkan”, kaže za Danas Aleksandar Popov, predsednik Centra za regionalizam, i dodaje da odgovor na poboljšanje odnosa između dve zemlje leži i u Beogradu.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović doputovao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji, a svečani doček, uz državne i vojne počasti, priredila mu je premijerka Srbije Ana Brnabić ispred Palate Srbija.

Popov podseća da kada je Zdravko Krivokapić postao crnogorski premijer i kada se videlo da on neće voditi prosrpsku politiku, njega je tokom zvanične posete Srbiji dočekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i to u farmerkama. Tim skromnim dočekom pokazan je odnos prema njemu i zemlji iz koje dolazi.

Za razliku od tog pomalo ponižavajućeg dočeka Abazovića je danas, uz sve počasti, dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić. I upravo zbog toga Popov smatra da odgovor za poboljšanje odnosa između Srbije i Crne Gore leži u Beogradu, a ne u Podgorci, ali da nije nezanemarljiv i pritisak Amerike koja se zalaže za Otvoreni balkan.

“Preokret između Srbije i Crne Gore desio se onog trenutka kada je Abazović na neki način pristao da u ime crnogorske vlade podrži ideju Otvorenog Balkana i otputuje na Ohrid. Treba, ipak, imati u vidu da Abazović nema pristanak sopstvene vlade da se priključi toj inicijativi čiji je najveći zagovonik Aleksandar Vučić”, napominje Popov.

Podseća da je crnogorska vlada na staklenim nogama i da zavisi od podrške DPS i SDP, koji svakoga trenutka mogu je sruše.

“Unutar crnogrske vladajuće većine postoje velike nesuglasice i oko temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je SPC izgleda usaglasio samo sa Abazovićem ( sudeći po kritikama SDP i DPS), ali i oko nekih dugih pitanja. Jedno od njih je u pitanje Vladimira Božovića, bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori ,a čiji povratak u tu zemlju zahteva Srbija. Neprimereno je zahtevati da se čovek koji je proglašen u Crnoj Gori perosonom non grata i koji se mešao u unutrašnja crnogorska pitanja vrati u tu zemlju. Za Srbiju je to pitanje veoma važno i verujem da će se tokom Abazovićeve posete svakako naći na stolu“, objašnjava Popov i dodaje da je za Crnu Goru važno pitanje izručenja Svetozara Marovića, i da ona na tome insistira,ali da je malo verovatbo da će do toga doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari