RUSKA SALATA POKVARILA RASPOLOŽENJE NA NATO SAMITU: Zvaničnici šokirani ponudom na meniju
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

nato samit

RUSKA SALATA POKVARILA RASPOLOŽENJE NA NATO SAMITU: Zvaničnici šokirani ponudom na meniju

Planeta -

Izbor salate na samitu NATO-a u utorak u Madridu navodno je izazvao pometnju među prisutnima, nakon što je krompir salata u "ruskom stilu“ bila predstavljena na meniju restorana u kući, navodi Rojters.

Zbunjenost među gostima je, kako se navodi, pojačana činjenicom da je jedna od ključnih tema samita označavanje Rusije kao "bezbednosne pretnje“ u novom strateškom konceptu NATO, zbog vojnog sukoba koji je u toku u Ukrajini.

"Ruska salata na samitu NATO-a? Pomalo sam iznenađen tim izborom jela“, rekao je novinar Inaki Lopez za španski medij La Sekta.

Uprkos imenu, "Ensaladilla Rusa“ (krompir salata u ruskom stilu), koja se sastoji od graška, krompira, šargarepe i majoneza, navodno je rasprodata za samo nekoliko sati po ceni od 8 evra po porciji.

I dok se salata u ruskom stilu obično nalazi širom Španije, ona zapravo nema mnogo zajedničkog sa onim što se obično služi u Rusiji. Poznata kao "Olivije salata", obično se sastoji od isečenog na kockice kuvanog krompira, šargarepe, kuvanih jaja, graška, kiselih krastavaca, luka i šunke, pomešanih sa majonezom i ponekad malo senfa.

Veruje se da je originalnu verziju salate izmislio u 19. veku u moskovskom restoranu Ermitaž čuveni ruski kuvar Lusijen Olivije, a prvobitno je sadržavala tetrebove, teleći jezik, kapare, kavijar i rakove, zajedno sa drugim sezonskim sastojcima. Međutim, veruje se da je originalni recept koji se koristio u legendarnom restoranu izgubljen sa smrću Olivijea koji ga je držao u tajnosti, piše Raša tudej.

Salata se smatra osnovnom hranom ruske kuhinje i popularna je širom sveta, posebno u postsovjetskim zemljama u istočnoj Evropi, gde je široko dostupna u kafeterijama i prodavnicama, a često se služi u posebnim prilikama kao što je Nova godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track