PRITEZANJE KAIŠA: Zbog visokih troškova, Nemci planiraju da smanje izlaske u kafiće i restorane, batale kafu, čokoladu i cigarete
Foto: HENNING KAISER / AFP / Profimedia

KRIZA

PRITEZANJE KAIŠA: Zbog visokih troškova, Nemci planiraju da smanje izlaske u kafiće i restorane, batale kafu, čokoladu i cigarete

Planeta -

Mnogi Nemci, zaposleni, ali i oni koji traže posao, zbog velikog skoka cena planiraju da smanje izdatke za hranu, odeću i obuću, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja.

Kako prenosi dpa, istraživanje sprovedeno od kraja aprila do početka maja na uzorku od oko 6200 radno sposobnih Nemaca, čak 39 posto ispitanika planira da kupuje manje namirnica i delikatesa poput čaja, čokolade, kafe ali i alkohola i cigareta.

Što se tiče odeće i obuće, više od polovne ispitanika (53 posto) takođe namerava da prištedi, a sličan je udeo onih koji će prorediti izlaske u kafiće i restorane.

Više od dve trećine izjavilo je da će uštedeti na struji i gorivu, a više od 60 posto na greanju stanova i potrošnji tople vode.

Kada je reč o ispitanicima sa niskim primanjima, do 2000 evra mesečno, njih 52 posto je izjavilo da već sada kupuje manje namirnica a u toj kategoriji je čak 63 posto reklo da će smanjiti i kupovinu odeće i obuće.

Rezultati istraživanja pokazuju da budući paketi državne pomoći moraju biti više društveno usmereni, rekao je Sebastian Dulien. naučni direktor Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja Fondacije Hans Bekler koja koja je sprovela anketu.

Politika mora da osmisli mere tako da “domaćinstva sa nižim primanjima budu znatno rasterećenija od onih sa višim", rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track