Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
DUNAV SE SLAVI U NOVOM SADU Evo kako će međunarodni dan najduže evropske reke biti obeležen

DUNAV SE SLAVI U NOVOM SADU Evo kako će međunarodni dan najduže evropske reke biti obeležen

Dan Dunava – 29. jun, obeležava se u 14 zemalja dunavskog basena različitim programima. Dunav je druga po dužini evrpska reka i teče kroz više zemalja u Evropi nego bilo koja druga reka u svetu, povezujući na svom toku više od 80 miliona ljudi različitih kultura, načina života i poimanja reke.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Regata Foto: JVP ''Vode Vojvodine'' / Ustupljene fotografije
Regata

JVP "Vode Vojvodine" obeležava ovogodišnji Dan Dunava organizacijom međunarodne rekreativne regate koja traje od 24. juna do 3. jula i u kojoj učestvuje 100 brodova. Regata je upravo na današnji dan napustila vojvođanske kanale i ušla u Dunav preko prevodnice Bezdan. Ovo je ujedno i prvi put da je regata prošla kroz prevodnicu Bezdan, koja nije bila u funkciji skoro tri decenije, sve do velike rekonstrukcije završene 2020. godine.

Regata
Foto: JVP ''Vode Vojvodine'' / Ustupljene fotografije
Regata

Centralna manifestacija proslave Dana Dunava održaće se u Apatinu, gradu koji je danas domaćin regate "Vode Vojvodine". Na obali Dunava organizovan je program za decu, a u večernjim satima je predviđen koncert na vodi, vatromet, isplovljavanje čamaca i puštanje lampiona sa reke.

Vučević: "Čuvajmo Dunav"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević povodom Međunarodnog dana Dunava kaže da je obaveza svih da čuvamo ovu reku.

- Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran, a danas obeležavamo Međunarodni dan te meni veoma drage reke. Dunav kroz Srbiju pulsira i donosi joj život, prirodna dobra, daje nam osećaj slobode i radosti, on je naša druga kuća. Baš zato je naša obaveza da mu se revanširamo, da ga čuvamo, da bude čist i da služi tako silan našoj deci. Srećan nam Dan Dunava, čuvajmo ga - naglasio je Vučević.

Lutkarska predstava o bezbednosti plivanja za najmlađe

Povodom Međunarodnog dana Dunava, u cilju edukacije o bezbednosti u i oko vode, dečije pozorište "Teatrilo" uz podršku EU info point Novi Sad, poklanja najmlađima dečiju lutkarsku predstavu "Plivajte sa NAMA", u režiji Cvetin Aničić, a po motivima četiri slikovnice o plivanju autora Vladimira Anušića – Swimming Dad.

Uz ovu jedinstvenu lutkarsku predstavu u nedelju 3. jula sa početkom u 10 časova na letnjoj pozornici "Piknik" (Ribarsko ostrvo, Novi Sad) deca će se "rashladiti" i uz dobru zabavu dosta toga o plivanju naučiti, ali na prvom mestu da budu bezbedna i na samoj obali Dunava. Ulaz je besplatan.