Upozorenje za klanje kurbana po visokim temperaturama 1Foto: Pixabay/Free-Photos

iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) u Zenici upozorili su kako bi, u okolnostima visokih spoljnih temperatura, trebalo da se obezbede odgovarajući uslovi u pogledu higijenske manipulacije životinjama i mesom nakon klanja, kao i osiguranja odgovarajuće temperature, hlađenja tokom čuvanja i prevoza kurbanskog mesa.

„Važno je znati da je pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porekla obaveza i prema verskim propisima, ali i prema postojećoj zakonskoj regulativi. Ukoliko je to moguće treba angažovati higijeničarsku službu za zbrinjavanje otpada životinjskog porekla. Zakonom o veterinarstvu BiH strogo je zabranjena kupoprodaja životinja koje nisu obeležene ušnim markicama, nisu preventivno dijagnostički pregledane i nemaju veterinarsko svedočanstvo o zdravstvenom stanju.

Rukovodilac Veterinarskog zavoda u INZ-u Muhamed Gladan napominje da se u svakom slučaju sumnje ili nedostatnosti informacija o zdravlju i poreklu životinja, zatraži pretraga krvi na brucelozu, eventualno i druge bolesti, a laboratorije Zavoda akreditovane su, osposobljene za sve dijagnostičke postupke i svakodnevno su na raspolaganju.

„Posebno skrećemo pažnju da se izbegne odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, odbacivanje u okoliš i sl., već da se oni propisno zakopaju na imanju porekla uz obaveznu brigu o nivou podzemnih voda, tipu zemljišta, dimenzijama mesta za zakopavanje, sprečavanja pristupa štetočinama, pticama, psima i drugim životinjama, kako bi se sprečila pojava i širenje zaraznih i parazitarnih bolesti“, kaže Gladan.

Za sve nedoumice provjerite informacije kod veterinara ili putem objavljenih uputstava. INZ je na svojoj internet, Facebook i Youtube stranici objavio detaljna uputstva veterinara, ali i zvaničnika Rijaseta IZ u BIH i Agencije za sertificiranje halal kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari