Objavljeni datumi ukidanja kontrole na hrvatskim kopnenim i morskim granicama 1Foto: Dejana Majstorović

Savet EU je u danas predložio da se granične kontrole na kopnenim i morskim granicama Hrvatske sa zemljama Šengena ukinu od 1. januara 2023, a na aerodromima od 26. marta sledeće godine.

Postoje tehnički razlozi za različite datume ukidanja kontrola letenja, prenosi Jutarnji list.

Na aerodromima u zemljama Šengena potrebno je promeniti kapije za avione koji dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici odvojili, odnosno usmerili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto bi trebalo učiniti i na hrvatskim aerodromima.

Ovo se uvek radi tokom sezonskog pomeranja sata. Prvi takav datum u ovom slučaju je poslednja nedelja u martu naredne godine, odnosno 26. mart.

Veće Evropske unije uputilo je danas Evropskom parlamentu nacrt odluke o „punoj implementaciji šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj“, uz pismo predsednici parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži mišljenje što je pre moguće.

U nacrtu odluke se navodi i da će od 1. januara 2023. godine biti ukinuta sva ograničenja u korišćenju Šengenskog informacionog sistema (SIS).

Procedura donošenja odluke o pristupanju Šengenu predviđa da se mišljenje Evropskog parlamenta traži pre konačne odluke Saveta EU.

Ovo mišljenje nije obavezujuće za Savet, ali je proceduralni korak koji se ne može zaobići.

Odluka o pokretanju postupka doneta je u sredu na sastanku Komiteta stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori zemalja članica EU.

U nedostatku bilo kakvih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako postala članica šengenskog prostora i evrozone, dve najbliže integracije koje čine jezgro cele Unije, u desetoj godini članstva u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari