Velika Britanija odbila

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras odbacila je mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo bude deo evropske političke zajednice koju je predložio Makron.

Izvor: Beta

Sreda, 29.06.2022.

12:38

Velika Britanija odbila
Ilustracija: EPA-EFE/NEIL HALL

Govoreći na saslušanju u Spoljnopolitičkom odboru donjeg doma britanskog parlamenta, Liz Tras je demantovala izveštaje iz Jelisejske palate u kojima se sugeriše da je britanski premijer Boris Džonson u razgovoru s francuskim predsednikom pokazao zainteresovanost za evropsku političku zajednicu.

Džonson i Makron su razgovarali na marginama samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta 26. juna u Nemačkoj.

Makron je predložio formiranje evropske političke zajednice koja bi bila otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti, bilo da su članice Unije ili još nisu, bilo da žele da joj se pridruže ili su je napustile.

Po oceni nekih analitičara, Makronova ideja bi mogla da budućim britanskim vladama bude sredstvo da obnovi bliže odnose sa EU.

Liz Tras je, međutim, rekla da su prioriteti Velike Britanije jačanje uloge Severnoatlantske alijanse i G7, preneo je Euractiv.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: