Plenković o Milanoviću i NATO-u: To se ne radi nekome s kim si u EU-u 1Foto: HRT/Screenshot

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković jutros je u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“, zadnjoj u sezoni, ponovo kritikovao predsednika Republike oko njegovog stava o ulasku Švedske i Finske u NATO, poručivši između ostalog da se to „ne radi nekome s kim si u Europskoj uniji“.

Plenković je rekao da razumie Švedsku i Finsku, dodavši da te zemlje žele štit kolektivne sigurnosti.

Rekao je da ne zna šta će predsednik Zoran Milanović reći na sastanku NATO-a u Madridu.

Milanovićev stav oko uslovljavanja ulaska Švedske i Finske u NATO rešavanjem statusa Hrvata u BiH ocenio je neprihvatljivim iz nekoliko razloga, uključujući političke.

– To se ne radi nekome s kim si u Evropskojuniji. Dakle, mi gradimo Pelješki most i novcima švedskih poreznih obveznika, da budemo sasvim tu jasni. Jednom kad si u Uniji, imaš solidarnost kao glavno načelo i poštuješ se i pomažeš, rekao je Plenković, a prenosi HRT.

Rekao je i da su i Finci i Šveđani participirali u 700 milijuna evra bespovratnih sredstava koje je Hrvatska dobila u prvoj rati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Plenković je takođe poručio da se on godinama trudi više nego bilo tko na našoj sceni da se popravi položaj Hrvata u BiH.

Čvrstih 77 ruku u parlamentu
Upitan da li se može očekivati da će Hrvatska 1. januara ući i u evrozonu i u Šengen, Plenković je odgovorio potvrdno.
– Da, to je glavni cilj, dodao je. Osvrćući se na poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske, Plenković je istakao važnost političke stabilnosti.
– Kada obezbedite političku stabilnost, a to je ono što ja veoma čvrsto držim u svojim rukama – to je 77 ruku u parlamentu, jer bez te stabilnosti nema ničega, ne bi bilo ni evrozone, ni Šengena, ni kreditnog rejtinga, ništa slično. to bi bilo. Ovde bi bila neka nestabilnost, ne bi se znalo kuda idemo, rekao je premijer. Rekao je da smo skinuli sa sebe etikete koje su crveno svetlo za investitore.
– Doveli smo zemlju u klub onih u kojima se posluje sa pouzdanima, rekao je Plenković.

„Ovde se svi moraju stisnuti“

Osvrnuo se i na inflaciju, rekavši da Vladin paket mera nije učinio da taj problem nestane, ali je ublažio njegov efekt.

– Mi želimo sada pomoći našim građanima, pomoći gospodarstvu, smanjiti udar ovoga trenda inflacije, osigurati opskrbu energentima, rekao je Plenković.

Pritom je istaknuo kako je na Evropskom veću rekao da su zapadna društva razmažena društva – nemaju svi isto, ali svi mogu imati sve.

– Mi nismo navikli više na vrijeme ’82., ‘.83. i redukcije, svaki drugi dan, par nepar, red za kavu, red za deterdžent, dodao je.

Rekao je i da ne vidi problem nestašica hrane, ali da vidi problem rasta cena.

– Ako porastu te neke temeljne sirovine, onda je tu efekt cena na građanina takav da on to osjeti, dodao je Plenković.

Poručio je da svi u lancu moraju biti odgovorniji, dodajući da je ovo vreme krize, a ne uobičajenog biznisa, gde netko traži svoju zaradu.

– Ovde se svi moraju stisnuti. Ako se u Nemačkoj i Francuskoj apelira – spustite temperaturu grijanja kad bude sezona grejanja za 2 stepena ne biste li tako uštedeli energiju… Ako bude takva situacija, ako troškovi budu takvi, moguće je da idu i takve preporuke. Mi to do sada nismo trebali, međutim, sve je to na stolu, rekao je Plenković, dodajući da je ovo trenutak velike globalne energetske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari