"Zgrabio je volan i zaurlao ‘ja sam je**ni predsednik, vozi na Kapitol"

I dalje traje ispitivanje pred deveteročlanim, dvostranačkim odborom američkog Kongresa, koji istražuje događaje 6. januara, odnosno upad u Kapitol.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2022.

09:10

Tanjug/POOL/AFP PHOTO/Mandel Ngan

Ali, kako prenosi Jutarnji list, do sada im je nedostajao ključni deo slagalice, preciznije svedočenje nekoga ko bi mogao iz prve ruke da iznese događanja u Beloj kući u satima pre i tekom napada Trampovih pristalica.

Tu prazninu popunila je Kesidi Hatčinson (25), bivša savetnica šefa kabineta Bele kuće Marka Medouza, koja je opisala dramatičan događan u kom je tadašnji američki predsednik Donald Tramp, koji je izgubio izbore, pokušao da zgrabi volan automobila u kom se vozio.

Prema njenim rečima izrečenim pred komisijom u Kongresu, Tramp se čak i rvao sa pripadnikom tajne službe u pokušaju da svoju povorku vozila preusmeri na Kapitol gde su se okupljale njegove pristalice, prenosi BBC.

Inače, odbor je do sada održao tri saslušanja u nešto više od sedam dana, a cilj je da se pokušava dokazati da je Tramp nezakonito postupio pokušavajući da ospori svoj gubitak na izborima.

Hatčinson je ispričala i da joj je Medouz, nekoliko dana pre dođaja na Kapitolu, rekao da misl da bi stvari mogle da postanu "jako, jako loše".
Tanjug/House Select Committee via AP
Govorila je i o tome da su zvaničnici Bele kuće dobili upozorenje da je moguće izbijanje nasilja. Rekla je da je Tramp lično znao da su njegove pristalice, koje su došle na jutarnje okupljanje u blizini Bele kuće, bile naoružane. Naime, agenti tajne službe su ih odbili i preusmerili svejedno na Kapitol.

"Nije me j**eno briga što imaju oružje. Nisu ovde da bi meni naudili. Pustite moje ljude unutra. Odavde mogu da marširaju do Kapitola", rekao je, prema svedočenju Hatčinsonove, Taump.

Kako je još rekla, neke od najzanimljivijih detalja saznala je iz druge ruke, pa je tako ispričala odboru da joj je jedan zvaničnik Bele kuće rekao da je predsednik insistirao na odlasku do Kapitola nakon njegovog skupa u Beloj kući. Kada je saznao da se povorka vraća u Belu kuću, pokušao je da zgrabiti volan pa se rvao sa agentom tajne službe.

"Ja sam je**ni predsednik. Odvezite me do Kapitola", urlao je Tramp, kako prenosi Hatčinson.
Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin
Međutim, nakon njenog svedočenja, izvor blizak Tajnoj službi rekao je za CBS da su i agent i vozač koji su bili u automobilu s Taumpom bili voljni da svedoče pod zakletvom da bivši predsednik nije fizički napao nikoga i da nije pokušao da uhvati volan.

Takođe, dok je svedočila Hatčinson, Tramp je na svojoj društvenoj platformi pokušao da potkopa njene tvrdnje.

Poručio je da gotovo da ne poznaje gospođu Hatčinson, ali da je čuo "negativne stvari o njoj". Nazvao ju je "lažnjakom" i "drukarom", rekavši da je ogorčena jer joj nije dao posao nakon što je napustio Belu kuću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: