"Niko ne može da pati kao Rusi"

Danas je britanski ministar odbrane Ben Volas govorio na konferenciji koju je organizovao bezbednosno-odbrambeni istraživački centar Roial United Services.

Izvor: Tanjug, index.hr

Utorak, 28.06.2022.

16:44

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Tokom svog obraćanja, ministar je rekao da je važno povećati ulaganja u vojsku ako Britanija želi "bilo kakvu realnu šansu" da se suoči sa pretnjama, "ne samo od Rusije, već i od Kine i drugih zemalja".

"Moramo uvek biti spremni da se borimo jer postaje sve jasnije da Vladimira Putina ne može odvratiti pretnja kaznom ili troškovi nametnuti njegovom narodu", rekao je Volas.

"U toj patnji ima nekog perverznog ponosa"

"Ruski ministar odbrane Šojgu mi je rekao kada sam bio u Moskvi ranije ove godine da 'niko ne može da pati kao Rusi'. Čini se da postoji neki perverzni ponos u toj patnji, i verujem da je to ono što razlikuje nas i naše saveznike od Putinov režim – mi služimo narodu i pokušavamo da ga zaštitimo i sprečimo patnju, a oni iskorišćavaju patnju nevinih ljudi da bi ostvarili svoje imperijalističke ambicije", rekao je Volas.

Volas je ponovio da će morati da uloži mnogo novca u britansku vojsku.

Na kraju krajeva, "postoji veoma realna pretnja da bi Putin mogao da napadne Evropu, van granica Ukrajine", rekao je Volas. Velika Britanija mora da nastavi da povećava ulaganja u odbranu kako bi se izborila sa pretnjama, ne samo iz Rusije, već i iz Kine i drugih zemalja, rekao je britanski ministar.

"Uvek sam govorio kako se pretnja menja, tako mora i finansiranje", poručio je Volas na konferenciji, koju je organizovao istraživački centar za odbranu i bezbednost, prenosi agencija Rojters. Kako je rekao britanski ministar odbrane, Rusija nije jedini problem, tu je i "samopouzdana Kina, spremna da izazove sistem zasnovan na pravilima i demokratiji", pa iranske nuklearne ambicije koje do danas još nisu rešene. "Pretnja raste i investicije u odbranu treba da nastave da rastu", poručio je Volas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: