DVODNEVNI SAMIT NATO Džo Bajden doputovao u Madrid
Foto: EPA-EFE/J.J. Guillen

španija

DVODNEVNI SAMIT NATO Džo Bajden doputovao u Madrid

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden doputovao je u utorak u Španiju na samit NATO za koji se očekuje da će značajno ojačati odbrambeni položaj alijanse, uključujući povećanje broja trupa i postavljanje teške opreme, dok zapadni lideri razmišljaju o sledećoj fazi rata u Ukrajini.

Najave koje se očekuju tokom dvodnevnog samita ojačale bi odbranu alijanse kako ruska invazija na Ukrajinu ulazi u peti mesec, uključujući povećanje broja vojnika u visokoj pripravnosti na 300.000, što je sedmostruko povećanje, prenosi CNN.

Najave dolaze usred sve veće zabrinutosti da bi odlučnost Zapada da se suoči sa Rusijom uskoro mogla da se ''slomi'' usred rasta cena energenata i slabljenja interesovanja za žestoki sukob.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: EPA-EFE/Sergio Perez

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Salivan, rekao je da će Bajden tokom današnjeg razgovora sa španskim premijerom Pedrom Sančezom detaljno izneti plan za povećanje broja razarača mornarice, sa sedištem u španskoj Roti, sa četiri na šest.

Salivan je rekao da je to samo jedna od više objava koje će izneti Bajden i NATO saveznici, kako bi se pojačalo prisustvo Alijanse u regionu, prenosi AP.

On je naveo da će potez u Roti "pomoći da se poveća pomorsko prisustvo SAD i NATO".

Bajden je u Španiju doputovao nakon sastanka lidera G7 u Nemačkoj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track