Dostupni linkovi

Djeca iskorištena za prosjačenje u BiH većinom žrtve trgovine ljudima


Obilježavanje evropskog Dan prevencije i borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra u Sarajevu (arhivska fotografija)
Obilježavanje evropskog Dan prevencije i borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra u Sarajevu (arhivska fotografija)

Grupa stručnjaka za akciju protiv trgovine ljudima (GRETA) pozvala je u utorak, 28. juna vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) da pojačaju prevenciju trgovine djecom i pruže odgovarajuću finansijsku podršku dnevnim centrima za djecu na ulici.

"Većina od 306 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, identifikovanih u razdoblju 2017.-2021. godine, bila su djeca iskorištavana za prosjačenje", navodi se u izvještaju.

Izvještaj se temelji na posjeti stručnjaka u septembru prošle godine i informacijama koje su dostavile vlasti i civilno društvo u BiH.

Kako se navodi u izvještaju, objavljenom 28. juna, žrtve bi trebale imati pristup tržištu rada, a vlasti bi im trebale osigurati strukovno osposobljavanje i zapošljavanje.

"Čim se identifikuje potencijalna žrtva trgovine ljudima, vlasti bi toj osobi trebale pružiti pravnu pomoć i upute o pravu na pravno zastupanje. Pristup odšteti i dalje je rijedak i pozivamo vlasti da osiguraju da žrtve trgovine ljudima dobiju odluku o naknadi od počinioca u sklopu kaznenog postupka, kao i da uspostave državni ssistem odštete", navodi se u saopštenju.

GRETA ističe da je broj kaznenih progona i osuda za trgovinu ljudima i dalje nizak, te da počinioci dobijaju kazne ispod zakonskog minimuma.

"Prema stručnoj skupini Vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima, to zahtijeva jačanje kaznenog pravosuđa kako bi se osigurale učinkovite sankcije. Vlasti bi trebale osigurati inspekciji rada dovoljno osoblja i resursa kako bi mogli igrati učinkovitu ulogu u prevenciji trgovine ljudima u svrhu radnog iskorištavanja i identifikaciji žrtava", dodaje se.

Grupa stručnjaka za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) je nezavisno tijelo koje prati način na koji zemlje provode Konvenciju Vijeća Evrope o borbi protiv trgovine ljudima. Konvencijom je vezano svih 46 država članica Vijeća Evrope, kao i Bjelorusija i Izrael.

U posljednjem izvještaju Ministarstva vanjskih poslova SAD se navodi da na državnom nivou, u RS-u i Brčko distriktu nije osuđen niti jedan trgovac ljudima, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) osuđeno manje trgovaca ljudima nego prethodne godine.

"Organima za provođenje zakona nedostaju kapaciteti, resursi i tehničko znanje, što ometa njihovu sposobnost da provode djelotvorne istrage usmjerene na žrtvu i da počinitelje krivično gone. Nadležni organi su opravdavali slučajeve potencijalnog prisilnog prosjačenja djece i prisilni rad u kojem su žrtve Romi kao tradicionalne kulturološke prakse i običaje Roma i ponekad su vraćali djecu u njihove porodice, čak i kada su roditelji bili uključeni u iskorištavanje svoje djece. Osim toga, vlasti nisu pokazale proaktivna nastojanja u pravcu identifikovanja žrtava, zbog čega su često nadležne institucije vlasti žrtve kažnjavale za nezakonita djela na koja su ih trgovci ljudima prisiljavali i posebno izdavale prekršajne naloge", navodi se u izvještaju.

Prema posljednjem izvještaju Ministarstva sigurnosti BiH u Bosni i Hercegovini je tokom 2020. godine identifikovano ukupno 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima kojima je trgovano u svrhu seksualnog iskorištavanja, prosjačenja i drugih oblika iskorištavanja.

XS
SM
MD
LG