Dr Mitrović: Pravo na abortus je ljudsko pravo

Širom Amerike nastavljaju se protesti zbog odluke Vrhovnog suda da ukine ustavno pravo na abortus i eventualnu zabranu pobačaja prepusti saveznim državama. Neke su ga već zabranile.
Dr Mitrović: Pravo na abortus je ljudsko pravo
Foto: 021.rs
Dr Ana Mitrović ginekolog i načelnica Dnevne bolnice Ginekološko akušerske klinike "Narodni front" istakla je za RTS da je pravo na abortus ljudsko pravo i da će njegova zabrana dovesti do toga da se prekid trudnoće radi na nebezbedan način koji može ugroziti zdravlje žene.
Dr Mitrović ističe da je u SAD ukinuto ljudsko pravo koje je omogućavalo ženama da odluče u prvom trimestru da li će zadržati trudnoću. Nakon prvog trimestra, abortus se vrši iz medicinskih indikacija.
 
Navodi da je kontrola rađanja oduvek bila predmet interesovanja, da odluku o tome donose i muškarac i žena, ali da su posledice isključivo na ženi, jer se radi o njenom telu.
 
"To nije feministička odluka, već ljudsko pravo sa kojim se ne treba igrati", ističe dr Mitrović.
Smatra da je reč o politizaciji u jednoj delikatnoj političkoj situaciji u svetu i pokušaju da se skloni fokus sa drugih tema.
 
"Ovo će zainteresovati sve koji su u reproduktivnom periodu širom sveta. Nije dobro da se politizuje medicina i da ona skreće fokus sa drugih tema. Mi kao lekari i žene treba da se borimo protiv abortusa, ali ne da ukinemo pravo, treba da učinimo sve da se neželjena trudnoća ni ne desi", kaže dr Mitrović.
 
Ističe da je dobro što se oglasio predsednik Srbije rekavši da njegov stav nije važan, ali da se neće menjati postojeći zakon - žene do 10. nedelje mogu same odlučivati o prekidu trudnoće.
 
Podseća da, kada su se kontraceptivne pilule pojavile, muž je morao da potpiše odobrenje ženi da ih koristi. 
 
"Od onda smo napravili korak unapred, ne treba sada dva unazad", ističe.
 
Doktorka Mitrović pojašnjava da je iskustvo zemalja u kojima je abortus zabranjen da žene odlaze u susedne države kako bi obavile proceduru ili će otići na nekompetentno mesto gde joj neće pružiti odgovarajuću medicinsku zaštitu.
 
"Hirurški abortus nije naivna intervencija, ako se obavlja treba da se obavlja u ustanovama koje su za to legalizovane i gde se medicinska procedura sprovodi na najvišem nivou", ističe.
 
Najbolje bi bilo da do neželjene trudnoće ni ne dođe, zato postoje kontraceptivna sredstva.
 
Savremena kontracepcija je, kaže, sigurna i bezbedna, ali strogo individualno treba birati metod koji će se primeniti - pilula, spirala ili neka druga metoda, a treba promovisati i mušku kontracepciju.
  • Vule

    28.06.2022 20:03
    Ipak je stvar kompleksnija od ove parole.
    Jeste pravo ( ne bas u kategoriji ljudskih prava), al nakon sto plod ozivi postaje obicno ubistvo
  • licemerno

    28.06.2022 19:54
    I nerođena beba ima ljudsko pravo da bude rođena, umesto da bude ubijena uz pomoć medicinara koji su zaboravili na prvi postulat medicine. Žena koja ne želi trudnoću neka koristi spirale, pilule, pilule za dan posle, kondome, ženske kondome...
    Abortus je opravdan samo u slučajevima da je žena silovana, zaražena nekom bolešću, i to u najranijoj fazi trudnoće, a ne kao što je u nekim saveznim državama SAD bilo dozvoljeno da se beba ubije i nakon što se rodi prava i zdrava.
  • Joj

    28.06.2022 13:49
    Ajde ako umesto obaveznog vojnog roka, može li nekako da se nametne ovim mozgovima koji ovo podržavaju (dok iz svojih pećina viču kako je embrion ljudsko biće) da kroz neku simulaciju dožive sve moguće komplikacije neželjene trudnoće.

    Možda tako konačno ukapiraju i razviju gram saosećanja za druga ljudska bića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.