Najnovije vesti
Slobodno vreme
Medaljon sa likom cara Lazara na poklon za Vidovdan uz "Blic", plus magazin Zdrav život

Medaljon sa likom cara Lazara na poklon za Vidovdan uz "Blic", plus magazin Zdrav život

Vidovdan, koji se obeležava 28. juna, važi za jedan od najvećih i najznačajnijih praznika za koji se vezuju brojni istorijski događaji. "Blic" u susret ovom velikom prazniku čitaocima u utorak, na ovaj veliki praznik, poklanja medaljon sa likom cara Lazara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ZZ-i--medaljon-Landing Foto: Ringier
ZZ-i--medaljon-Landing

Vidovdan je pravoslavni praznik koji se slavi kod nas, ali i u Bugarskoj. Srpska pravoslavna crkva je Vidovdan prvi put unela kao praznik u svoje kalendare 1892. godine, stavljajući ga uz proroka Amosa i kneza Lazara, koji su izuzetno poštovani kod Srba.

Vidovdan je jedan od najvećih i po svetkovanju izuzetno očuvan praznik iz stare narodne vere. Zbog toga što se jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji Kosovski boj odigrao na Vidovdan 1389. godine, danas se na ovaj dan prepliću istorijska zbilja i narodni običaji i verovanja, pa se kosovski mit, kao najrazgovetniji znak srpske narodne svesti, razvijao uporedo s paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida. U skladu sa tim, ovaj praznik sa sobom vekovima nosi obilje običaja.

Uz poklon medaljon, u utorak smo za sve čitaoce pripremili i magazin Zdrav život, u kom ćete pronaći predloge koje donose narodni travari za prirodne meleme i čajeve za različite zdravstvene probleme, kao i savete stručnjaka iz različitih oblasti medicine.

Ne propustite u utorak, 28. juna, svoje izdanje "Blica", potražite medaljon koji vam poklanjamo i obeležite jedan od najznačajnijih datuma za srpsku istoriju, a obezbedite i vaš omiljeni vodič za dobro zdravlje.

Čitajte "Blic"!