KRPELJI, KOMARCI, MUVE I PČELE VOLE OVE BOJE: Izbegavajte ih ako želite mir u PRIRODI
Foto: Shutterstock

SPASITE SE NAPASTI

KRPELJI, KOMARCI, MUVE I PČELE VOLE OVE BOJE: Izbegavajte ih ako želite mir u PRIRODI

Žena -

Leto je savršeno vreme za roštiljanje, kampovanje i druge aktivnosti u nedrima prirode

Nažalost, čak i najidiličniji pejzaž ima svoje nedostatke, jer kada se odmaramo na svežem vazduhu moramo izbegavati komarce, mušice i krpelje. Ovo se može sprečiti na nekoliko načina. Boje odeće koju nosimo takođe nas čine manje ili više privlačnim za insekte.

Dobra odeća je neophodna

Komarci "vole" da zuje oko uha i ujedaju bez milosti. Na livadama i baštama ima pčela i raznih sitnih mušica, dok se krpelji mogu doneti ne samo iz šume, već i iz gradskog parka ili travnjaka u blizini kuće. Insekti mogu biti ne samo problematični, već i opasni. Da bi se izbeglo nepoželjno druženje sa ovim insektima, vredi pribegavati raznim merama. Takođe je važno da se obučete na odgovarajući način.

komarci
foto: Profimedia

Boje koje ih privlače

Istraživanje naučnika sa tri različita univerziteta u SAD-u i Nemačkoj pokazalo je da je veća verovatnoća da će komarci ciljati određene boje kada otkriju izvor ugljen-dioksida. Najatraktivnije boje za njih su crvena i narandžasta, a privlače ih i crna i plavo-zelena. Zauzvrat, boje poput bele, plave, zelene i ljubičaste će izbegavati, jer im nisu toliko privlačne.

krpelj, krpelji
foto: Printscreen

Krpelji

Postoji verovanje da krpelja privlači bela boja, ali ovi nemaju oči, već imaju čeljusti sa receptorima koji beleže koncentraciju ugljen-dioksida i mlečne kiseline u znoju, kretanju vazduha i toplotu. Ovo im je dovoljno da uspešno ciljaju svoje žrtve. Stručnjaci smatraju da tokom izleta na livade ili u šumu vredi izabrati, suprotno onome što se veruje, jarke boje odeće, jer će se na njima lakše uočiti tamni krpelji.

pčele
foto: EPA

Pčele

Pčele mogu biti posebno opasne za ljude alergične na njihov otrov. Ako želimo da izbegnemo njihovo društvo, bolje je izbegavati odeću u bojama kao što su plava, ljubičasta i zelena. Ali i nijanse crvene i narandžaste su privlačne pčelama.

(Kurir.rs/Najžena)

02:49

KOMARCI SA VIRUSOM ZAPADNOG NILA DETEKTOVANI NA OPŠTINI PALILULA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track