1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Kultura

Ana Vlaj-Marvan dobitinica književne nagrade Ingeborg Bahman

26. jun 2022.

Slovenačka autorka Ana Vlaj-Marvan osvojila je prestižnu nagradu Ingeborg Bahman. Na takmičenju književnosti na nemačkom jeziku pobedila je 13 takmičara sa zagonetnim tekstom „Žaba krastača”.

https://p.dw.com/p/4DHG0
Bachmannpreis 2022 - Ana Vlaj-Marwan
Foto: Gert Eggenberger/APA/dpa/picture alliance

Najvišu ocenu žirija na 46. Danima književnosti na nemačkom jeziku u Klagenfurtu dobila je slovenačka autorka Ana Marvan za svoj lakonski, zagonetni tekst „Žaba krastača”.

Književnica je rođena 1980. u Murskoj Soboti, koja je tada bila u Jugoslaviji i od 2005 živi u Austriji, u blizini Beča. Pobedila je 13 takmičara i dobila nagradu Ingeborg Bahman dotiranu sa 25.000 evra.

„Žaba krastača” je priča o ženi čiji povučen život sa mužem, u porodičnoj kući sa bazenom dramatično menjaju jedan vodozemac i jedna trudnoća. To je i priča o usamljenosti koju smo svi osetili protekle dve godine pandemije i „nežan i tih tekst koji izvodi idiosinkratičan ples sa jezikom", kako je to rekao jedan od članova žirija Klaus Kastberger.

Ingeborg Bachmann-Preis für Peter Wawerzinek
Foto: Gert Eggenberger/dpa/picture alliance

Nagrada je posvećena književnici Ingeborg Bahman (1926-1973), rođenoj u Klagenfurtu. Prošlogodišnja dobtinice ove prestžne nagrade je bila Nava Ebrahimi, koja je rođena u Iranu, odrasla u Nemačkoj i živi u Austriji.

Ingeborg-Bachmann-Preis 2021 | Nava Ebrahimi, Autorin
Nava EbrahimiFoto: ORF/LST KÄRNTEN/dpa/picture alliance

U okviru ovog višednevnog takmičenja na kojem autori čitaju svoje tekstove, nagrađani su i drugi pisci.

Leon Engler je dobio nagradu 3Sat, koja je dotirana sa 7.500 evra, za tekst „Spisak stvari koje nisu onakve kakve bi trebalo da budu".

Nemački pisac Huan S. Guse dobio je Kelagovu nagradu, dotiranu sa 10.000 evra. U svojoj priči „Pad pritiska" on govori o iluzornom svetu koji vodi nazad u stvarni svet.

Alekandru Buludž osvojio je nagradu Dojčlandfunka vrednu 12.500 evra, za tekst „Neke nacionalne granice dalje na istok, gledano odavde".

dr,dpa

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.