Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje van Rusije 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Vladimir Putin će ove nedelje posetiti dve bivše sovjetske države u Centralnoj Aziji, saopštila je ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

Ruska invazija, koja je počela 24. februara, ubila je hiljade i raselila milione, a Moskva se našla pod teškim finansijskim sankcijama Zapada, za koje Putin kaže da su podstakle jačanje trgovinskih veza Rusije sa drugim silama poput Kine, Indije i Irana, prenosi Index.hr pozovajući se na agenciju Hina.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Kremlja za Rusiju, rekao je da će Putin posetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se sastati sa predsednikom Indonezije Jokom Vidodom u razgovorima u Moskvi.

Putin će se u Dušanbeu sastati sa predsednikom Tadžikistana Imomalijem Rahmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdužim vladarom bivše sovjetske države. Samit kaspijskih država, uključujući lidere Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, prisustvovaće Ašhabadu, rekao je Zarubin.

Putinovo poslednje poznato putovanje van Rusije bila je poseta Pekingu početkom februara. Zatim je ruski lider i kineski predsednik Si Đinping predstavio „sporazum o prijateljstvu bez ograničenja“, samo nekoliko sati pre nego što je prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Rusija kaže da je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara kako bi smanjila svoju vojnu moć, sprečila Zapad da je koristi da preti Rusiji, iskoreni nacionaliste i brani stanovnike koji govore ruski u istočnim regionima. Ukrajina naziva invaziju pljačkom zemlje u carskom stilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari