MAĐARSKA UPOZORAVA EU Urazumite se! Tvrde da je samo OVO jedina šansa da se izbegne recesija
Foto: Shutterstock

rat u ukrajini

MAĐARSKA UPOZORAVA EU Urazumite se! Tvrde da je samo OVO jedina šansa da se izbegne recesija

Planeta -

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, upozoravajući da će dugotrajni sukob podstaknuti ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade širom Evrope, prenosi Fajnenšnal tajms.

- Brzi prekid vatre jedina je šansa Evrope da se izbegne recesija, rekao je Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će i druge vlade EU prestati da pružaju vojnu podršku Ukrajini i da će da insistiraju na brzom završetku sukoba u sledećih nekoliko meseci.

Pozvao je šefove vlada EU da se "urazume".

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve unutar EU i izazvala je frustraciju u Briselu otkako je počeo rat zbog toga što nije želela da prekine sve veze sa Rusijom i da pruži nedvosmislenu podršku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

"Mađarska ne želi da stvori probleme, ali..."

- Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koja uvlači kontinent u krizu, rekao je Balaž Orbán, upozorivši da bi trebalo da napuste tu strategiju.

- Oni žele rat i veruju da mogu da pobede Putina, da mogu da okupiraju Kremlj i to im je cilj, rekao je Orban.

-Na početku sukoba, barem u medijima, to je bilo uvreženo mišljenje. Ali kladio bih se kako će to da izgleda za četiri meseca... pojaviće se više racionalnosti, rekao je.

- Mađarska ne želi da stvara probleme. Ali ako pokušate da se bavite politikom bez da sagledate realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti poverenje ljudi. Plaši to što trenutno nema iskrenih rasprava o aktuelnoj situaciji. Naš glavni ciljevi trebalo bi da u nadolazećim mesecima budu pregovori i prekid vatre, zaključio je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track