Dostupni linkovi

Francuske energetske kompanije pozivaju na štednju energije


Francuska dobija oko 70% električne energije iz nuklearnih elektrana (na slici elektrana u Šou, 25. januar 2022)
Francuska dobija oko 70% električne energije iz nuklearnih elektrana (na slici elektrana u Šou, 25. januar 2022)

Korisnici bi momentalno trebalo da smanje svoju potrošnju energije, poručuju šefovi tri velike energetske kompanije u Francuskoj, te upozoravaju na moguće tenzije iduće zime ukoliko se rezerve energenata ne obnove.

"Potreban je neposredan, kolektivan, masivan napor", poručili su Patrick Pouyanne iz firme "TotalEnergies", Jean-Bernard Levy iz "EDF"-a i Catherine MacGregor iz kompanije "ENGIE", u članku za nedjeljnik "JDD" objavljenom u nedjelju, 26. juna.

Poziv je stigao nakon što su francuske vlasti rekle da im je cilj da imaju pune rezerve prirodnog gasa na raspolaganju na jesen.

Francuska trenutno gradi plutajući terminal za gas, da bi mogli da dobiju više ovog energenta brodovima.

Evropske zemlje se bore sa prekidima snabdijevanja jednog od najvećih dobavljača gasa, Rusijom, zbog rata u Ukrajini.

Šefovi energetskih kompanija su u članku naveli da je proizvodnja energije u Evropi u dodatnim problemima, jer je zahvaljujući sušnom periodu smanjena proizvodnja hidroelektrične energije.

"Rast cijena energije, do kojeg je došlo zbog ovih poteškoća, prijeti našem društvenom i političkom tkivu, i drastično utiče na kupovnu moć porodica", navodi se u članku.

Autori dodaju da je "najbolja energija ona koja se ne koristi".

Istakli su da "svaki potrošač i svaka kompanija mora promijeniti svoje navike i trenutačno ograničiti svoju potrošnju energije, bilo da govorimo o struji, gasu ili nafti".

Rekli su da je dopunjavanje rezervi prirodnog gasa tokom ljeta prioritet, kao i "eliminisanje nacionalnog rasipanja energije".

Francuska je manje zavisna od ruskog gasa od svog susjeda Njemačke, te oko 70 odsto svojih potreba za električnom energijom zadovoljava preko nuklearnih elektrana.

Ipak, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IAE), Francuska bi trebalo da ubrza primjenu energetskih tehnologija sa niskim sadržajem ugljenika, kao i energetski efikasna rješenja, da bi ispunila svoje energetske i klimatske ciljeve.

IEA navodi da su Francuskoj potrebne "održive i konzistentne politike" da bi razvila alternative fosilnim gorivima, kao što su solarna energija i energija vjetra.

Moskva je smanjila isporuku gasa za pet zemalja EU, uključujući teške uvoznike Njemačku i Italiju, te prekinula isporuke u šest zemalja članica, poput Finske.

Njemačka je u četvrtak (23. juni) pokrenula drugu fazu plana za hitne slučajeve u tri faze za opskrbu plinom, rekavši da se zemlja suočava s "krizom".

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG